08/10/2019 06:24

Zemlja meda posle Hong Konga, Barselone, Sidneja, Salt Lejk Sitija stiže i u Novi Sad!

Makedonska slatko-gorka dokumentarna priča o poslednjoj pčelarki u Evropi, koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda, na repertoaru je festivala Cinema Now.

Film Zemlja meda za nepunih godinu dana osvojio je čak 14 nagrada na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Sundance, DocsBarcelona, DocAviv, Millennium Docs Against Gravity i drugi, a srca žirija i publike osvojila je pčelarka Hatidže Muratova koja gazi krševitim, ali spektakularnim balkanskim predelom na svom putu ka koloniji pčela koju uzgaja.

U uvodnim kadrovima, tako rustično raskošnim da se na trenutak zapitate da li je zaista reč o dokumentarcu, pojavljuje se elegantno obučena u živopisnu bluzu i sa smaragdnom maramom na glavi pčelarka koja pokušava da povrati ravnotežu u prirodu. Ona živi sa svojom bolesnom majkom Nazife u maloj kolibi bez struje u nenaseljenim planinama Makedonije i ne poznaje drugačiji život jer svakako češće viđa pčele nego ljude.

Sve dok porodica pčelara nomada ne uđe na njenu teritoriju i tako ugrozi ono od čega ona živi.

Reditelji su Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a uloge Hatidže Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam, Mustafa Sam, Muzafer Sam, Veli Sam, Ali Sam, Alit Sam, Gamze Sam, Ljutvish Sam i Safet Javorovac. Direktori fotografije su Fejmi Daut i Samir Ljuma, montažer Atanas Georgiev, a producenti Atanas Georgiev i Ljubo Stefanov.


Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.