Cinema City - Kreativna EU letnja škola

Kreativna EU letnja škola

Kreativna EU letnja škola je besplatni sedmodnevni program edukacije za srednjoškolce iz Novog Sada koji je imao za cilj da unapredi nivo znanja i razumevanja o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i programima kroz praktičan rad na realizaciji promotivne kampanje. Od 24. juna do 1. jula 2017. godine 24 mladih ljudi je imalo priliku da se stekne praktične veštine u oblasti dizajna, video produkcije, društvenih mreža i organizacije događaja i iskusi kako izgleda raditi i družiti se sa profesionalcima aktivnim u sferi kreativnih industrija.


Projekat se odvijao na 7 lokacija u Novom Sadu, uključio je 11 lokalnih partnerskih organizacija i 18 iskusnih profesionalaca – umetnika, menadžera, producenata, kustosa iz različitih sfera umetnosti i kreativnih industrija. Realizovan je uz podršku EU info kutka Novi Sad i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Kreativna EU letnja škola” objedinila je više elemenata: 

- informisanje o mogućnostima za školovanje, volontiranje i sticanje radne prakse u EU kroz program Erasmus +, profesionalnu orijentaciju kroz sticanje teorijskih i praktičnih znanja o kreativnim industrijama, profesijama 

iskustvo o tome kako izgleda “običan” radni dan jednog dizajnera, reditelja ili menadžera, kao i unapređenje veština učenika kroz praktičan, timski rad sa mentorima

- upoznavanje sa kulturnom i kreativnom scenom Novog Sada kroz posetu muzejima i galerijama, alternativnim kulturnim centrima;

- umrežavanje i povezivanje među vršnjacima budući da je program okupio 24 učenika iz 6 novosadskih škola koji su se družili i radili tokom sedam dana.


Polaznici škole su imali priliku da sami osmisle i realizuju jedan kreativni projekat – kampanju, pritom učeći o procesu planiranja, poslovnoj komunikaciji, kreiranju grafičkih rešenja, strategiji nastupa na društvenim mrežama, snimanju promotivnog videa i organizaciji promotivnih događaja. U opuštenoj atmosferi učenici su stvarali sa grafičkim dizajnerima, rediteljima, producentima i marketing menadžerima koji su im preneli sopstvena iskustva i naučili ih praktičnim veštinama u svojim oblastima. Time su učenici, pred kojima tek stoji opredeljenje za nastavak školovanja na nekom od fakulteta, imali priliku da steknu dragoceni uvid u neko od polja kreativnih industrija, družeći se i radeći sa mentorima koji su ih uputili u kreativni proces i sve faze projekta („od ideje do realizacije").
Kampanja „EU4U" koju su kreirali polaznici programa tokom 7 dana, promoviše Erasmus plus program Evropske unije i ima za cilj da njihovim vršnjacima predstavi mogućnosti za usavršavanje, učenje, volontiranje i ohrabri ih da istražuju, uče i stiču nova iskustva, upoznajući u tom procesu vrednosti na kojima počiva Evropska unija - pluralizam, jednakost, doživotno učenje, mobilnost, tolerancija.

Završni događaj – dnevna žurka u KC LAB-u koju su polaznici sami organizovali poslednjeg dana škole kao vežbu za upravljanje događajima – okupila je polaznike i prijatelje kako bi se predstavila kampanja u celini – grafički identitet, video rad, stranice na društvenim mrežama, a druženje je nastavljeno u neformalnom delu programa uz nastupe plesne grupe Partizan 2, akustičnoj svirci koju su izveli Jelena (vokal) i Ivan (gitara), kao i setu DJ na bašti - krovu KC LAB-a.


Tokom trajanja programa, mladi su imali priliku da osim Startit centra – IT haba u kome je počela škola, posete i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, zatim Galeriju Matice srpske u kojoj su učestvovali u vrlo zanimljivoj i inovativnoj radionici koristeći lego kocke kao instrument za izražavanje kreativnosti, tumačenje umetničkih dela kao i sopstvenih stavova. Obilaskom Kineske četvrti kao jedinstvene industrijske i umetničke zone upoznali su se sa organizacijama i institucijama koje deluju u tom delu grada poput SKC Fabrike, kluba Quarter, OPENS2019 inicijative, Društvenog centra, Firchie Think Tank studija. 


Zahvaljujemo se Delegaciji Evropske unije u Srbiji i EU Info Point Novi Sad što su podržali „Kreativnu EU letnju školu" i omogućili mladim ljudima da na početku svog puta steknu neprocenjivo praktično iskustvo i upoznaju se sa kreativnim industrijama koje pružaju ogromne mogućnosti za zapošljavanje i profesionalni razvoj.

Osim toga, zahvaljujemo se brojnim organizacijama kao i pojedincima koji su svojim učešćem doprineli da projekat bude uspešan: Startit Novi Sad, IT hub; Univerzitet u Novom Sadu - Rektorat i Idea LAB Fakulteta tehničkih nauka, Galerija Matice srpske; SKC Fabrika, Klub Quarter, Firchie Think Tank Studio, OPENS2019; Kulturni centar LAB; Erasmus Student Network – ESN Novi Sad; Volonterski centar Vojvodine, Novosadska novinarska škola.