Cinema City festival

Cinema City IFF je međunarodni filmski festival koji se održava svake godine u Novom Sadu od 2008. Tokom nekoliko dana Novi Sad postaje grad - festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i edukativnim programom. Programski koncept festivala predviđa tri segmenta, Cinema City Filmovi, program za profesionalce i muzički program, koji se odvijaju na različitim lokacijama u gradu. 

Godine 2017. Cinema City će proslaviti 10 godina postojanja i pridružiti se novoj inicijativi - Gradić festu od 1. do 3. septembra na ulicama Petrovaradinskog podgrađa zajedno sa Festivalom uličnih svirača, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festivalom.

Ideja o udruživanju pojavila se prošle godine kada je Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić, premešten u Podgrađe sa ciljem da probudi i oživi ovu zajednicu. Tada se inicijativi pridružio i Cinema City sa željom da doprinesemo oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta.

Vizija o Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone centra Novog Sada, postaće stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava.


U okviru programa Cinema City filmovi, tokom festivala prikaže se više od 100 ostvarenja nezavisne produkcije. Posebna pažnja u okviru filmskog programa usmerena je na promociju mladih filmskih autora iz zemlje, regiona i sveta. Takmičarske selekcije festivala čine Nacionalna klasa, pregled najnovijih domaćih ostvarenja, Up to 10 000 Bucks, selekcija niskobudžetnih filmova iz celog sveta, kao i Fresh Danube Films program koji predstavlja najnovije prve i druge filmove autora dunavskog regiona. Filmski program čine i revijalne selekcije u kojima su predstavljene retrospektive u čast čuvenih domaćih autora i stranih reditelja i kinematografija, potom najbolji muzički dokumentarci (Planet Rock), pregled nove nezavisne produkcije iz celog sveta (360°), kao i specijalne projekcije.


PRO sekcija filmskog festivala Cinema City namenjena je filmskim autorima i profesionalcima iz zemlje i regiona, a postoji sa ciljem pružanja podrške edukaciji, umrežavanju i saradnji ljudi koji čine sadašnjost i budućnost domaće i regionalne kinematografije. CINEMA CITY PRO kroz svoje aktivnosti objedinjuje dva paralelna toka proizvodnje filma u Srbiji – domaću kinematografiju i servis inostranih produkcija. PRO sekciju festivala čine: Cinema City Campus – program edukacije mladih filmskih autora i profesionalaca iz Srbije i regiona, i Cinema City Industry – platforma za umrežavanje među profesionalcima i otvaranje pitanja od značaja za domaću kinematografiju.

Cinema City muzika je deo festivala koji čine fantastične žurke otvaranja i zatvaranja, koncerti i propratna muzička dešavanja tokom festivala, na kojima su nastupali neki od najznačajnijih domaćih i svetskih DJ-eva i muzičara. Poseban segment muzičkog programa činio je tokom godina PLANET ROCK FESTIVAL, koji je rezultat saradnje Udruženja Cinema City i organizacije HNS Creative. Planet Rock je interdisciplinarni festival koji teži da objedini više segmenta alternativne kulture. Vizija ovog projekta jeste da kroz originalnu filmsku i muzičku platformu generiše okvir za pozicioniranje Novog Sada kao novog, kreativnog i zabavnog centra koji podstiče alternativne i napredne stvaraoce.


Festival je nastao na konceptu grada festivala, koji je promovisan na Filmskom festivalu Srbije 2007. Sa značajnim izmenama u programskom konceptu, organizaciju festivala je 2008. godine preuzelo Udruženje Exit. Tokom 2008. i 2009. godine Cinema City se razvio u internacionalni filmski festival koji svojim obimom, filmskim programom i uglednim gostima iz zemlje i sveta predstavlja značajan kulturni i filmski događaj za Srbiju i region. Od 2010. godine organizaciju preuzima Udruženje Cinema City nastavljajući da neguje i razvija festival kako u konceptualnom, tako i u infrastrukturnom smislu. Organizaciona struktura predstavljena je kroz upravni odbor i savet festivala, kao i brojni tim saradnika i prijatelja koji tokom cele godine rade na razvoju i organizaciji festivala, kao i drugim projektima od kulturnog značaja.

Tokom prethodnih izdanja, Cinema City posetilo je više od 2500 uglednih filmskih profesionalaca iz celog sveta, oko 300.000 ljubitelja filma, dok je prikazano 1020 filmova. Festival je imao čast da ugosti odbor Evropske filmske akademije, svetski značajne reditelje, producente, scenariste, glumce, filmske profesionalce poput Giljerma Arijage, Džulijet Luis, Bele Tara, Šarunasa Bartasa, Nika Pauela, Bruna Šatelina, Lorons Hersberg, kao i brojne domaće i regionalne filmske zvezde.