Kreativna EU letnja škola

Kreativna EU letnja škola je besplatni sedmodnevni program edukacije za srednjoškolce iz Novog Sada koji je imao za cilj da unapredi nivo znanja i razumevanja o Evropskoj uniji, njenim vrednostima i programima kroz praktičan rad na realizaciji promotivne kampanje. Od 24. juna do 1. jula 2017. godine 24 mladih ljudi je imalo priliku da se stekne praktične veštine u oblasti dizajna, video produkcije, društvenih mreža i organizacije događaja i iskusi kako izgleda raditi i družiti se sa profesionalcima aktivnim u sferi kreativnih industrija.


Projekat se odvijao na 7 lokacija u Novom Sadu, uključio je 11 lokalnih partnerskih organizacija i 18 iskusnih profesionalaca – umetnika, menadžera, producenata, kustosa iz različitih sfera umetnosti i kreativnih industrija. Realizovan je uz podršku EU info kutka Novi Sad i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Kreativna EU letnja škola” objedinila je više elemenata: 

- informisanje o mogućnostima za školovanje, volontiranje i sticanje radne prakse u EU kroz program Erasmus +, profesionalnu orijentaciju kroz sticanje teorijskih i praktičnih znanja o kreativnim industrijama, profesijama 

iskustvo o tome kako izgleda “običan” radni dan jednog dizajnera, reditelja ili menadžera, kao i unapređenje veština učenika kroz praktičan, timski rad sa mentorima

- upoznavanje sa kulturnom i kreativnom scenom Novog Sada kroz posetu muzejima i galerijama, alternativnim kulturnim centrima;

- umrežavanje i povezivanje među vršnjacima budući da je program okupio 24 učenika iz 6 novosadskih škola koji su se družili i radili tokom sedam dana.


Polaznici škole su imali priliku da sami osmisle i realizuju jedan kreativni projekat – kampanju, pritom učeći o procesu planiranja, poslovnoj komunikaciji, kreiranju grafičkih rešenja, strategiji nastupa na društvenim mrežama, snimanju promotivnog videa i organizaciji promotivnih događaja. U opuštenoj atmosferi učenici su stvarali sa grafičkim dizajnerima, rediteljima, producentima i marketing menadžerima koji su im preneli sopstvena iskustva i naučili ih praktičnim veštinama u svojim oblastima. Time su učenici, pred kojima tek stoji opredeljenje za nastavak školovanja na nekom od fakulteta, imali priliku da steknu dragoceni uvid u neko od polja kreativnih industrija, družeći se i radeći sa mentorima koji su ih uputili u kreativni proces i sve faze projekta („od ideje do realizacije").
Kampanja „EU4U" koju su kreirali polaznici programa tokom 7 dana, promoviše Erasmus plus program Evropske unije i ima za cilj da njihovim vršnjacima predstavi mogućnosti za usavršavanje, učenje, volontiranje i ohrabri ih da istražuju, uče i stiču nova iskustva, upoznajući u tom procesu vrednosti na kojima počiva Evropska unija - pluralizam, jednakost, doživotno učenje, mobilnost, tolerancija.

Završni događaj – dnevna žurka u KC LAB-u koju su polaznici sami organizovali poslednjeg dana škole kao vežbu za upravljanje događajima – okupila je polaznike i prijatelje kako bi se predstavila kampanja u celini – grafički identitet, video rad, stranice na društvenim mrežama, a druženje je nastavljeno u neformalnom delu programa uz nastupe plesne grupe Partizan 2, akustičnoj svirci koju su izveli Jelena (vokal) i Ivan (gitara), kao i setu DJ na bašti - krovu KC LAB-a.


Tokom trajanja programa, mladi su imali priliku da osim Startit centra – IT haba u kome je počela škola, posete i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, zatim Galeriju Matice srpske u kojoj su učestvovali u vrlo zanimljivoj i inovativnoj radionici koristeći lego kocke kao instrument za izražavanje kreativnosti, tumačenje umetničkih dela kao i sopstvenih stavova. Obilaskom Kineske četvrti kao jedinstvene industrijske i umetničke zone upoznali su se sa organizacijama i institucijama koje deluju u tom delu grada poput SKC Fabrike, kluba Quarter, OPENS2019 inicijative, Društvenog centra, Firchie Think Tank studija. 


Zahvaljujemo se Delegaciji Evropske unije u Srbiji i EU Info Point Novi Sad što su podržali „Kreativnu EU letnju školu" i omogućili mladim ljudima da na početku svog puta steknu neprocenjivo praktično iskustvo i upoznaju se sa kreativnim industrijama koje pružaju ogromne mogućnosti za zapošljavanje i profesionalni razvoj.

Osim toga, zahvaljujemo se brojnim organizacijama kao i pojedincima koji su svojim učešćem doprineli da projekat bude uspešan: Startit Novi Sad, IT hub; Univerzitet u Novom Sadu - Rektorat i Idea LAB Fakulteta tehničkih nauka, Galerija Matice srpske; SKC Fabrika, Klub Quarter, Firchie Think Tank Studio, OPENS2019; Kulturni centar LAB; Erasmus Student Network – ESN Novi Sad; Volonterski centar Vojvodine, Novosadska novinarska škola.