Fresh Danube Films

Fresh Danube Films je projekat nastao iz partnerske saradnje četiri festivala, Crossing Europe iz Linca, DORF iz Vinkovaca, Slobodna Zona iz Beograda i Cinema City iz Novog Sada, a podržan je od strane Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama. Posvećen je promociji kinematografije dunavskog regiona, naročito prvom i drugom filmu, potom edukaciji i razmeni iskustava mladih autora i studenata dunavskog regiona, kao i umrežavanju autora i institucija u cilju stvaranja i negovanja kvalitetnih koprodukcija.

Ciljevi Fresh Danube Films projekta su:

- Promocija i podrška kulturne raznolikosti, kao i negovanje kreativne sinergije kinematografija duž Dunava.

- Promocija mladih autora putem selekcije Fresh Danube Films koja prikazuje neke od najboljih debitantskih ostvarenja autora Dunavskog regiona.

- Umrežavanje i stvaranje platforme za razmenu znanja među mladim talentovanim filmskim stvaraocima ovog regiona.

Nakon formalnog završetka projekta, Fresh Danube Films je nastavio sa svojom misijom čineći jednu od najznačajnijh filmskih selekcija Cinema City internacionalnog filmskog festivala. Ovaj program predstavlja najnovije prve i druge filmove iz dunavskih zemalja i njihove autore. Istovremeno, Fresh Danube Films privlači značajan broj posetilaca festivala i na taj način obraća pažnju šire javnosti na značaj i specifičnosti kulture i kinematografije dunavskog regiona. Više informacija na Fresh Danube Films.