16/10/2019 15:57

Film Juče iz Mađarske stiže na Cinema Now

Iz Mađarske u okviru prijekta K3CI na Cinema Now festival stiže i film Juče za koji je režiju i scenario radio visoko nagrađivani reditelj iz Budimpešte Bálint Kenyeres.

Film Juče kombinuje film noar sniman na dnevnoj svetlosti i izmenjena stanja svesti. Ovo je film o evropskom čoveku u severnoj Africi čiji svakodnevni posao se polako pretvorio u egzistencijalnu krizu.


Glavni junak Viktor Ganc ima građevinsku kompaniju koja posluje u celom svetu. Zbog problema koji ga mogu mnogo koštati na građevini negde u severnoj Africi on mora da putuje na lice mesta (a mrzi da putuje) gde se suočava sa avetima svoje mladosti, brižljivo sakrivenima u dubinama njegove svesti.


Sastanci u državnim službama, pogrešne informacije, iznenadno pojavljivanje ljubavi iz prošlosti koja je misteriozno nestala, istraga lokalnog podzemlja da bi je ponovo pronašao... i Viktor Ganc polako klizi u lavirint u kojem se susreću prošlost i sadašnjost.


Ovo je hronika o izmenjenom stanju svesti ugrađenom u obično, svakodnevno stanje svesti.
Lavirint u koji je lakše upasti nego izaći iz njega.
Ljubavna priča o dvoje koji se ne poznaju.
Priča u kojoj se nekoliko dana pretvara u večnost, doslovno.


Glavne uloge tumače Vlad Ivanov, Djemel Barek, Jacques Weber, Gamil Ratib, Johanna Ter Steege, Toulou Kiki, Feodor Atkine, Jo Prestia, Isaka Sawadogo, a producenti su Andrea Taschler i Jamila Wenske.

Film Juče u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.comonlinesconto.it, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.