15/10/2019 09:08

Druga strana svega na festivalu Cinema Now

Druga strana svega je pobednik najprestižnijeg evropskog festivala dokumentargog filma IDFA, a novosdska publika će imati prilike da ga gleda na festivalu Cinema Now.

Mila Turajlić, beogradska režiserka i producentkinja, govoreći u filmu Druga strana svega o biografiji njene majke Srbijanke i o njihovoj porodičnoj istoriji, zaviruje u mnoge skrivene ćoškove istorije Jugoslavije i Srbije. Hronika jedne porodice u Srbiji u ovom filmu se pretvara u portret aktivistkinje u nemirnim vremenima i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.


Druga strana svega je, nakon premijere na IDFA, osvojio još 6 nagrada i 10 nominacija na svetskim festivalima, a o njemu su pisali i veliki svetski mediji kao što su The New Yorker, New York Times, The Guardian, Variety, Hollywood Reporter, Le Monde i drugi.

Režiju i scenario za ovaj film radila je Mila Turajlić, producentkinje su Carine Chichkowsky, Hanka Kastelicová, Iva Plemic i Mila Turajlić, a muziku potpisuje Jonathan Morali.


Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.comHMV JP, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.