17/10/2019 05:31

Jedan dan na festivalu Cinema Now

Jedan dan je drama koja stiže iz Mađarske i koja će u okviru projekta K3CI biti prikazana na festivalu Cinema Now.

Majka troje dece, Ana, non stop juri da postigne sve, sa posla u vrtić, u školu, na balet, na časove mačevanja... Kao da to sve nije dosta, ona sumnja da je muž vara. Njeni problemi nisu jedinstveni, ali ona jednostavno nema vremena da stane i razmisli o svemu. Svi ovi problemi je opkoljavaju i prete da je potpuno slome. Da li će biti sposobna da sačuva ono što je krhko i zaista važno u njenom životu?


Rediteljka Zsófia Szilágyi objašnja da kada su deca njene prijateljice bila mala, u razgovoru sa njom pokušala je da shvati kako njeni dani izgledaju i šta je tačno ono što preti da je slomi. Bila je iznenađena koliko mala je znala o svemu tome, sve je izgledalo „skoro kao da je ono sa čim se jedna majka suočava neka tajna ili tabu.“


Scenario za film pisali su Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi, a glavne uloge igraju Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza, Zorka Varga-Blaskó, Márk Gárdos, Annamária Láng, Éva Vándor i Károly Hajduk. Producenti su Edina Kenesei i Ági Pataki.

Jedan dan u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.


Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.