17/10/2019 05:31

Posledice na repertoaru Cinema Now

Iz Slovenije nam u Novi Sad na festival Cinema Now stižu Posledice, drama Darka Štantea koja je na festivalima već ‘pokupila’ osam nagrada i osam nominacija.

Osamnaestogodišnji Andrej je smešten u popravni dom gde upoznaje Željka, neformalnog vođu mladih zatvorenika. Kada otkrije Andrejevu tajnu Željko počinje da ga iskorišćava, a Andrejeva odgovornost i moralni integritet su stavljeni na test. On mora da odabere, sa jedne strane mu se nudi Željko i njegov neodgovorni životni stil, a sa druge da ostane veran sebi.


„S obzirom na to da sam radio kao učitelj u popravnom domu osećao sam kao prirodnu stvar da svoja iskustva pretočim u film“, kaže Darko Štante.

Film na sirov, direktan i naturalistički način priča ovu priču, reditelj je prvo planirao da napravi dokumentarac, pa je do kraja i ostao veran toj estetici.

Režiju i scenario za Posledice potpisuje Darko Štante, a uloge tumače Matej Zemljič, Timon Šturbej, Gašper Markun, Lovro Zafred, Rosana Hribar, Dejan Spasić, Blaž Setnikar, Iztok Drabik Jug i Lea Cok. Poducenti su Jerca Jerič i Andraž Jerič.


Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.