07/10/2019 03:56

Teret na Cinema Now

Debitantsko ostvarenje Ognjena Glavonjića – Teret – još je jedan masterpiece koji će upotpuniti program festivala Cinema Now.

Film Teret prikazan je premijerno na Filmskom festival u Kanu prošle godine, u okviru selekcije Quinzaine - Directors Frotnight, gde su reditelj i ekipa filma posle projekcije pozdravljeni uz višeminutne ovacije publike, a filmski časopisi pisali su posle toga samo u superlativima o ovom ostvarenju.


Film prati glavnog junaka Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koga igra fenomenalni Leon Lučev, za koga kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Odlično režiran, specifičnog vizuelnog stila, ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija.

Teret je jedan od onih filmova o kome pričaju i komentarišu ga čak i oni koji ga nisu pogledali na filmskom platnu.

Uloge u filmu nose Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Miličić, Branko Perišić i Novak Bilbija. Režiju i scenario potpisuje Ognjen Glavonić, direktor fotografije je Tatjana Krstevski, montažerka je Jelena Maksimović, snimatelj zvuka Gilles Bénardeau, dizajner zvuka Jakov Munižaba, a producenti Dragana Jovović, Stefan Ivančić, Ognjen Glavonić i Sophie Erbs.


Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara i u Kožari u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

MUZIČKI PROGRAM - 26. oktobra nastupaju E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

FILMSKI PROGRAM

SELEKCIJA FILMOVA
na Cinema Now obuhvataju najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...

NA REPERTOARU su filmovi:
Vojnici. Priča iz Ferentarija, Take me somewhere nice, Neću da budem luzerka, Posledice, Jedan dan, Juče, Druga strana svega, Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.