10/11/2022 15:56

R2C predstavlja: Artan Lili na CON-u 17. decembra

Artan Lili će u subotu 17. decembra 2022. godine obeležiti 10 godina rada nastupom u Fabrici SKCNS u okviru našeg događaja CON i projekta Rivers 2 Communities, zajedno sa starim saradnikom grupe VJ-em Izvanrednim Bobom.

Osim Artan Lili nastup na CON potvrdili su i KOIKOITudósokTestet öltLucy Dreamin'Tapan Bolesna štenada o kompletnom programu, satnici i načinu rezervacije besplatnih ulaznica, pročitajte više ovde.

Uskoro slede nove najave.

„Pravi je trenutak da adekvatno obeležimo naš mali jubilej koncertom u Fabrici, u gradu koji za grupu ima poseban značaj, što je ujedno i prilika da se novosadskoj publici predstavimo u punom svetlu. Dakle, spremite se za audio-vizuelnu poslasticu kakvu ćemo po prvi put izvesti u Novom Sadu“ - izjavili su članovi benda euforično najavljujući nastup.

U sklopu turneje „10 godina teškog andergraunda“ grupa će koncertno obeležiti 10 godina rada i nastupima u Podgorici, Mostaru, Beogradu, Nišu, Zagrebu, Čačku, Valjevu, Zaječaru i Novom Sadu.

Od kako je njihov prvi singl „Džoni“ objavljen u novembru 2012. godine Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.

Artan Lili trenutno objavljuju singl-spotove sa 3. albuma u saradnji sa kolegama sa scene. Singl “Rokenrol posle rokenrola” je nastao u saradnji sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom grupe Partibrejkers:

Audemars Piguet Replica WatchesNove pesme kao i reizdanje sad već kultna prva dva albuma grupe su u regionalnoj kooperaciji izdale dve najveće izdavačke kuće - zagrebačka Croatia Records (ex Jugoton) i beogradski PGP-RTS.

Dobitnici su 1. po redu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića osnovane 2019. godine za kompoziciju „D.E.P.R.A.“ sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim.

„To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem.“ – navodi se u saopštenju povodom dodele nagrade.

Artan Lili završene pesme objavljuju sukcesivno, preko Bandcamp platforme u formi singlova. Ovakav metod - singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio. Na taj način osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma. Svojim singlovima osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu. Najzanimljiviji je plasman pesme „Ako stanemo tu“, koja je odmah kao novitet zasela na prvo mesto liste Diskomera Studija B, što je pre njih, u 40 godina postojanja liste, pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini Velikoj i grupi Kal.

Do sada su izdali 2 albuma „Artan Lili“, „New Deal“ i jedna su od koncertno najaktivnijih grupa u zemlji i regionu, pa gotovo da i ne postoji grad, klub ili festival na kome do sada nisu nastupili.

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/artanlili/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/grupaartanlili/
DOWNLOAD: https://artanlili.bandcamp.com/

O NJIMA SU REKLI:

„Bend Artan Lili definitivno postavlja standarde vrhunske zabave u klubovima. Uživo uvek daju svoj maksimum i publiku već godinama oduševljavaju svojim vrsnim scenskim umećem.“
Boris Dinić - muzički kritičar

„Jedno od najjačih imena koja su se pojavila na regionalnoj sceni zadnjih godina su svakako beogradski Artan Lili koji od početka svog postojanja imaju svoju spiku i ne odustaju od nje. Ovo je bend o kojem ćemo još mnogo čuti narednih godina!“
Siniša Miklaužić – muzički kritičar za Muzika.hr

„Artan Lili je nešto najzanimljivije iz regije što sam čuo u posljednjih nekoliko godina. Energična, plesna, pjevna i nadasve zarazna glazba nastala na korjenima ex Yu glazbene scene osvaja na prvu - rezultat je to čistog talenta, dobro osmišljenog načina izdavanja singleova i najviše od svega - vjere u svoj rad.“
Sandro Njegovan – muzički kritičar za Sound Report

„Artan Lili je jedan od onih bendova koji te „zaraze“ na prvo slušanje - naletiš na spot na Youtube-u, odmah poželiš da čuješ još neku stvar, pa još neku... U sledećem momentu već praviš celu listu koju slušaš na „repeat“ u iščekivanju da izbace nešto novo.“
Ana Kalaba - NOIZZ; 24 sata

„Njihovi singlovi i spotovi se sukcesivno pojavljuju već mesecima na dostupnim medijima, i sa zadovoljstvom beleže novi pomak na ovdašnjoj muzičkoj sceni, u njenoj poeziji i samosvesti.“
Dragan Ambrozić – muzički kritičar