Arhiva Cinema City 2012.

Cinema City 2012

Cinema City internacionalni filmski festival je tokom osam dan, tačnije od 16. do 23. juna, predstavio 100 filmova, kroz četiri takmičarske i isto toliko revijalnih selekcija, koji su najvećim brojem premijerno prikazani domaćoj publici. Festivalske lokacije - Srpsko narodno pozorište, bioskop na otvorenom u Katoličkoj porti, bioskop Arena Cineplex, Kulturni centar Novog Sada, Pozorište mladih - prikazale su na svojim repertoarima neka od najzanimljivijih ostvarenja nezavisne kinematografije.

Unapred rasprodate projekcije, naročito za filmove takmičarskih selekcija Nacionalna klasa, Educons Hungry Days, Exit Point, potom revijalnih - MTV predstavlja Burn Planet Rock i 360°, neosporan su dokaz koliko filmovi čine značajan deo savremene kulture i komunikacije i koliko su prepoznati kao potreba modernog čoveka.

Ovogodišnji festival Cinema City naročito je obeležilo gostovanje članova borda Evropske filmske akademije i značajnog broja domaćih i stranih filmskih autora i profesionalaca, dok je posebnu pažnju publike i medija privuklo gostovanje čuvenog nemačkog reditelja Andreasa Drezena.

Uspehu ovogodišnjeg Festivala doprinela je i edukativna platforma Cinema Now Live Academy posećena studentima i mladim profesionalcima iz sveta filma kroz seriju predavanja i jedinstvene prilike za razgovor sa svetski značajnim filmskim profesionalcima poput Nika Powella, Laurence Herszberg i mnogih drugih.

Za najbolji film u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa proglašeno je ostvarenje KLIP rediteljke Maje Miloš, dok je žiri internacionalne takmičarske selekcije Exit Point za najbolji proglasio film NEPRAVEDNI SVET u režiji Filiposa Tsitosa. Takmičarska selekcija “Hungry Days” predstavila je odlična prva i druga ostvarenja autora iz celog sveta. U ovoj kategoriji žiri pomenute selekcije za najbolji film proglasio je ZVUKE OKOLINE u režiji Klebera Mendose Filjoa. Nagrada za najbolji film u selekciji Up to 10,000 bucks, koja svake godine stiče sve veću popularnost naročito među mladim filmskim umetnicima, dodeljena je filmu MIRAŽ reditelja Srđana Keče.