Arhiva Cinema City 2012.

Žiri

Žiri NACIONALNA KLASA:

Laurence Herszberg

Laurence Herszberg je direktorka poznate kinoteke grada Pariza - Forum des Images - koja sakuplja na jednom mestu sve filmove ikada snimljene u Parizu, organizuje permanentnu edukaciju iz oblasti filmske umetnosti, master klase sa poznatim rediteljima i glumcima, festival televizijskih serija, svakodnevne projekcije filmova, paralelno sa Kanskim festivalom prikazuje selekciju Quinzaine des réalisateurs.


Davide Manuli

Davide Manuli studirao je na Institutu pozorišta i filma “Lee Strasberg” u Njujorku. Glumio je u filmu The Contenders (Tobias Meinecke, 1993), kao i u Nelle tue mani (2007), filmu Petera Del Montea koji je osvojio Zlatni globus. Kao režiser dobio je internacionalnu nagradu kritike FIPRESCI na Filmskom festivalu u Lokarnu za film Beket (2008). Njegov poslednji film Legenda Kaspara Hauzera, sa Vincent Gallom, premijerno je prikazan na Festivalu u Roterdamu.


Mary Nazari

Mary Nazari je scenarista, producent i generalni i programski direktor Pioner Cinema Network u Moskvi. Njen briljantni debi TIHE DUŠE osvojio je nekoliko nagrada na festivalima "Zlatna ozela" u Veneciji 2010. Gran Pri na festivalu u Abu Dabiju iste godine, nagradu za najbolju režiju i najbolji scenario u Mar del Plati, Asia Pacific Screen Awards 2011, kao i mnoge druge. Pioner Cinema Network je nova vrsta bioskopa koja prikazuje autorske filmove iz celog sveta i član je Europa Cinema Networka. Prošle godine Mary Nazari bila je član žirija selekcije Quinzaine des Réalisateurs Kanskog festivala.


Lorena Pavlič

Lorena Pavlič je direktorka internacionalnog filmskog festivala Kino Otok u Izoli, u Sloveniji. Od 2004 do 2007 bila je direktorka bioskopa Kinodvor u Ljubljani, najvećeg umetničkog bioskopa u Sloveniji. U toku studija Komunikacionih nauka na Univerzitetu u Ljubljani radila je honorarno u polju kulture kao novinar, u izdravačkim kućama i kao organizator kulturnih dešavanja.


Martin Schweighofer

Martin Schweighofer rođen je u Beču gde je studirao žurnalistiku i dramu na Univerzitetu. Od 1980. do 1993. godine radio je kao filmski kritičar i umetnički urednik za brojne austrijske časopise. Suosnivač je pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član mnogih izbonih komisija u agencijama koje subvencionišu filmove, član je osnivačkog odbora i bivši direktor filmskog festivala Diagonale (1993-1996). Začetnik je panevropske organizacije za promociju filma, iz koje se naknadno razvila agencija European Film Promotion (EPF). Trenutno je član Evropske filmske akademije i upravnog odbora Austrijskog filmskog instituta. Od 1993. godine, Martin Schweighofer je i direktor nacionalne filmske Komisije.


Žiri EXIT POINT:

Fridrik Thór Fridriksson

Fridrik Thór Fridriksson (1953) je najznačajniji režiser Islanda. Počeo je kao amater sa Super 8 mm kamerom. Za vreme studija vodio je filmski klub i bio osnivač, glavni urednik i kritičar prvog islandskog filmskog magazina. Osnovao je Islandsku filmsku korporaciju 1990. godine koja je od tada najvažnija islandska filmska produkcijska firma. Internacionalno priznanje dobio je sa filmom DECA PRIRODE (1991), koji je bio nominovan za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma. Njegovi filmovi su ne samo istinski i lični, već vuku jake korene islandske kulture, te često prikazuju likove na raskršću modernog i tradicionalnog.


Simon Perry

Nakon deset godina provedenih kao nezavisni producent (istaknute zasluge uključuju filmove Michael Radforda ANOTHER TIME, ANOTHER PLACE, 1984 i WHITE MISCHIEF kao i THE PLAYBOYS Gillies Mackinnona), Simon Perry je bio izvršni direktor britanske nacionalne filmske agencije British Screen Finance u periodu između 1991. i 2000. godine. Primetan uspeh dok je bio na toj poziciji - oslikava se kroz filmove IGRA PLAKANJA Neila Jordana, ORLANDO Sally Poter, NAKED Mike Leigha, PRE KIŠE Milča Malčevskog, ANTONIA’S LINE Marleen Gorrise, i ZEMLJA I SLOBODA Ken Loacha, zatim SLIDING DOORS Peter Howitta, NIČIJA ZEMLJA Danisa Tanovića i IGRAJ KAO BEKAM Gurinder Chadhe. Potom, nakon pet godina predavanja, konsaltinga i rada u privatnom finansijskom filmskom dektoru, Peri je bio izvršni direktor prvog irskog filmskog Odbora (2006-2010). Uspesi te pozicije uključuju film JEDNOM John Carneya, GARAGE Lenny Abrahamsona, KISSES Lance Dalya, HIS & HERS Ken Wardropa, THE GUARD John Michael McDonagha. Predsednik je mreže Ateliers du Cinéma Européen (ACE), pariške organizacije za napredno obrazovanje evropskih producenata.


Jean Roy

Filmski kritičar časopisa Cinéma (1979-1988), nedeljnika Révolution (1980-1986) i dnevnog lista L'Humanité (od 1984. godine). Autor knjige o John Fordu, knjige o filmu GRAĐANIN KEJN, i koautor još desetak knjiga. Bivši predsednik Francuske federacije filmskih društava, bivši generalni sekretar Udruženja francuskih filmskih kritičara, bivši podpredsednik Međunarodnog saveta filma i televizije (UNESCO), bivši direktor Nedelje kritike na Kanskom festivalu, sadašnji predsednik Unije novinara francuskog filma i predsednik FIPRESCI. Član Evropske filmske akademije i Francuske filmske akademije. Predaje na nekoliko univerziteta i filmskih škola.


Mira Staleva

Mira Staleva rođena je u Plovdivu, u Bugarskoj. Nakon završetka studija teologije i psihologije pridružuje se timu Sofia Film Festivala od samog početka. Ona je zamenik direktora kompanije Sofia IFF/Art Fest, načelnik festival Sofia Meetings, koji je koprodukcijski market Festivala u Sofiji i tvorac programa festivala. Art Fest je kompanija za produkciju, distribuciju i prikazivanje.Will Tizard

Will Tizard je američki novinar, predavač i reditelj dokumentaraca koji trenutno živi u Pragu, i pokriva bivši Istočni Blok za magazine Varajeti i piše o Republici Češkoj za publikacije kao što su The Sunday Times, The Guardian i The Telegraph. Urednik je i Time Out Vodiča za Prag i bivši glavni urednik magazina The Prague Post. Trenutno režira i koproducira film čiji je radni naziv BURIED, o muškarcima sa “problemima” koji se bore da vrate nacističko haranje u centralnu Evropu.


Žiri HUNGRY DAYS:

João Pedro Rodrigues

João Pedro Rodrigues prekinuo je svoje studije ornitologije kako bi pohađao Filmsku i pozorišnu školu u Lisabonu, na kojoj je stekao diplomu 1989. godine. U periodu između 1989. i 1996. radio je kao asistent režiije i montažer sa dobro poznatim imenima portugalskog filma, kao što su Teresa Villaverde i Maria de Medeiros. Njegov kratki film PARABÉNS! učestvovao je na Mostri u Veneciji 1997. godine i dobio Specijalno Spominjanje žirija. U Veneciju se vraća 2000. godine kako bi u takmičarskom programu predstavio svoj prvi igrani film O FANTASMA. Njegov drugi igrani film ODETE prikazan je u Quinzaine des Réalisateurs u okviru Festivala u Kanu 2005. godine. UMRETI KAO MUŠKARAC, drama o transvestitima u Lisabonu, učestvovao je u zvaničnom programu Kana i potvrdio Rodriguesa kao jednog od najtalentovanijih režisera generacije. Njegov rad istražuje zbunjene seksualne identitete i želje. Korežirao je i nekoliko kratkih filmova sa João Rui Guerra da Matom.


Zvonimir Jurić

Zvonimir Jurić rođen je 1971. godine u Osijeku. Diplomirao je Filmsku i televizijsku režiju 1999. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirao je nekoliko nagrađivanih kratkih dokumentaraca, među kojima je JURIĆ: TVRĐA 1999, koji osvaja nagradu za najbolji dokumentarni film u Motovunu. Jurićev prvi celovečernji igrani film, ONAJ KOJI ĆE OSTATI NEPRIMIJEĆEN, proglašen je za najbolji debitantski film na Pula Film Festivalu 2003. godine. Zajedno sa Goranom Devićem režira CRNCE (2009), film koji osvaja veliku pažnju međunarodne kritike, kao i nagrade FIPRESCI i Specijalnu nagradu za režiju u Kotbusu, Grand Prix u Ljubljani, Lincu i na Festivalu autorskog filma u Beogradu, kao i tri Zlatne arene na Pula Film Festivalu. Jurićev poslednji rad do danas, kratki film ŽUTI MJESEC, učestvuje u takmičarskom programu Berlinala 2010. godine i dobija Grand Prix na Sarajevo Film Festivalu, pored mnogih drugih priznanja.


Santiago Fillol

Rođen 1977. u Kordobi, u Argentini, Santiago Fillol od 2001. godine živi i radi u Barseloni. Završio je doktorske studije iz oblasti Audiovizuelne kominikacije na Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni, gde je i predavač i profesor od 2003. godine. Njegov prvi dugometražni dokumentarac ICH BIN ENRIC MARCO korežiran sa Lukasom Vermalom, prikazan je na raznim festivalima širom sveta, uključujući Lokarno, San Sebastijan, Roterdam, Buenos Ajres (BAFICI), Las Palmas i druge. Radi kao saradnik i asistent francuskog režisera Nikolasa Klotza (LA QUESTION HUMAINE, LOW LIFE). Trenutno radi na scenariju Klotzovog novog igranog filma, CEREMONY. Takođe je radio kao koscenarista na novom igranom filmu Olivera Laxea (VOUS ÊTES TOUS DES CAPITAINES, FIPRESCI nagrada u Kanu 2010.), i Isakia Lacueste (Zlatna školjka u San Sebastijanu za film LOS PASOS DOBLES). Držao je predavanja i konferencije na mnogim univerzitetima, u kinotekama i kulturnim centrima, među kojima su Ecole Supérieure d’Art des Rocailles de Biarritz (Francuska), onda CCCB (Barselona), Centro Galego de Artes da Imaxe (La Korunja, Španija), La Cinemateque de Tánger (Maroko), i Centre Artistique Centquatre (Pariz). Od 2005. godine takođe je i savetnik i urednik u DVD izdavačkoj kući Intermedio. O filmu piše za brojne novine i časopise, uključujući i suplement za kulturu “Cultura/s” španskih dnevnih novina La Vanguardia i “Cahiers du cinéma España”.

Žiri UP TO 10,000 BUCKS:

Rajko Petrović

Rajko Petrović rođen je u Čačku. Diplomirao je na odseku za Filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Završio je i školu dokumentarnog filma Ateljea Varan u Parizu, čiji je osnivač i predavač bio Jean Rouch. Jedan je od osnivača Ateljea Varan u Beogradu – Centra za dokumentarni film, u okviru kog je radio kao reditelj i producent. Njegovi dokumentarni filmovi prikazani su na najprestižnijim festivalima u zemlji i inostranstvu. Najznačajniji filmovi njegove filmografije su OTKUCAJI i ISTOČNO OD RAJA. Od 2009. godine radi kao selektor festivala angažovanog filma Slobodna zona u Beogradu.


Nevena Matović

Nevena Matović, novinar i urednik na Radio Beogradu 2 od 1991. godine, gde uređuje i vodi emisije "Kulturni krugovi" (utorak temat "Filmorama") i "Klub dva". Autor je i više desetina dokumetarnih reportaža "Govori da bih te video". Kao gost-urednik, za Redakciju za istoriografiju Televizije Beograd, realizovala je 15 emisija iz ciklusa Trezor (Sobareva metla, Srđan Karanović, Nepravde – 30 godina posle, Nagrada "Borivoje Mirković", Besede...). Bila je asistentkinja režije na dva dokumentarna filma Igora M. Toholja TRI KAPE ZA ČUVANJE (2004-2005) i TAČKA PREKIDA (2006), trenutno radi na pripremi sopstvenog dugometražnog dokumetarnog filma TEČA SVETA. Tekstove obajvljivala i objavljuje u časopisima Monitor, Filaž, Camera Lucida.


Irena Škorić

Irena Škorić diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Autorka je preko 30 kratkometražnih, srednjemetražnih i dugometražnih dokumentarnih, igranih, i eksperimentalnih filmova. Sudelovala je na mnogim domaćim i inostranim filmskim festivalima gde je osvojila preko 50 nagrada. Work in progress' (2005.) sudelovao je kao jedan od predstavnika recentne produkcije hrvatskog eksperimentalnog filma na Festivalu eksperimentalnog filma u Madridu 2006. Kratki igrani film ‘Rastanak’ (2008.) dobitnik je 16 nagrada, među kojima je i Grand Prix na Danima hrvatskog filma 2009, te nagrada za najbolji scenario. Uvršten je u službenu selekciju festivala u San Sebastianu, na takmičenju je izabran za predstavnika Hrvatske u kategoriji filma na 14. Biennalu mladih umetnika Evrope i Mediterana, te je bio hrvatski predstavnik za nagradu Studentski Oscar kojeg dodeljuje Američka filmska akademija. Kratka priča Vikend dobila je drugu nagradu 45. Natječaja ''Ranko Marinković'' Večernjeg lista za kratku priču 2010. godine. Drama Libreto dobila je drugu nagradu za dramsko delo ''Marin Držić'' 2011. godine. Dokumentarni film 'Sudbina broja 13' (2009.) osvojio je Nagradu publike na ZagrebDoxu 2010., nagradu za najbolji dox na Worldfestu u Houstonu i Nagradu za najbolji dugi dokumentarni film na San Gio festivalu u Veroni. Erotski kratki igrani film '9.ožujak ' (2010.) dobio je na Pula film festivalu Nagradu za najbolji hrvatski kratki igrani film Ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana, te Grand Prix na Euroshortsu u Varšavi, Platinastu nagradu za najbolju romantičnu komediju na WorldFest film festivalu u Houstonu, te Nagradu za Najbolji film u takmičarskom programu 'Up to 10.000 Buck's, na međunarodnom filmskom festivalu 'Cinema City' u Novom Sadu. Dugometražni dokumentarni film Berislav Š. PROCES (2010.) sudelovao je na mnogim festivalima muzičkog dokumentarnog filma. Dugometražni igrani film 7seX7 (2011.) premijerno je prikazan na Pula film festivalu, i osvojio je srebro na Worldfestu u Houstonu.