Arhiva Cinema City 2010.

Ubiti slona

To Shoot an Elephant

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: Španija
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 113 min.

Režija: Alberto Arce, Mohammad RujailahProgramska selekcija: Democracy: Export/Import

Sinopsis:

Film špansko-palestinskog rediteljskog tandema Alberta Arćea i Mohameda Rudžajlaha, poigravajući se sa pričom Džordža Orvela, koji definiše Aziju kroz svedočanstvo o tome kako se u poludelog slona puca isto kao i u besnog psa, stavlja gledaoca u poziciju očevica nemilih događaja iz decembra 2008. u pojasu Gaze, kada je sprovedena izraelska akcija zvana „Liveno olovo”. Dvadeset i jedan dan na ljude se pucalo kao u poludele slonove, a dva reditelja su ovu vatru izdržali zajedno sa palestinskim civilima, neispavani, prljavi, krvavi i zarobljeni unutar pojasa Gaze...

Trejler

Reditelji:

Alberto Arće

Novinar i reditelj dokumantarnih filmova, sarađivao je i sarađuje sa raznim istraživačkim centrima, kao što je Institut za sukobe i humanitarne akcije, sa brojnim nezavisnim novinama (Diagonal, El Viejo Topo, Directa, El Mundo...) Za izveštaje u El Mundu osvojio je nagradu za novinare „Anna Lindh“. Takođe je dobitnik nagrade „Joan Gomis“ koja se dodeljuje za solidarnost u novinarstvu.

Mohamed Rudžajlah 

Frilens prevodilac. Član Međunarodnog pokreta solidarnosti (ISM) i Palestinske oslobodilačke organizacije. Sarađuje sa izbegličkom kampom “Khan Younis” u oblasti Gaze. Za vreme svog boravka u Gazi, zajedno sa Albertom Arćeom, snimio film “Ubiti slona”, njegovo prvo audiovizuelno delo.

(Klik za veću sliku)