Arhiva Cinema City 2010.

Cinema City 2010

Treće izdanje Festivala filma i medija Cinema City održalo se u periodu od 5. do 12. juna 2010. Posebno interesovanje ljubitelja filmske umetnosti privuklo je gostovanje čuvene američke glumice Džulijet Luis, koja je otvorila filmski program i nastupila na muzičkom otvaranju festivala 5. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Festival je tokom osam dana predstavio više od 120 filmova, preko 30 premijera u tri takmičarske i 11 revijalnih selekcija, odvijajući se na pet lokacija, u Katoličkoj porti, Srpskom narodnom pozorištu, Dunavskom parku, Pozorištu mladih i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Tokom osam dana festivala, Cinema City posetilo je više od 80 000 gledalaca, a vedro nebo, toplo vreme i kvalitetan program doprineli su izuzetnoj posećenosti u open-air bioskopima, jednoj od najjačih tačaka Cinema City festivala. Veliku pažnju publike ponelo je i gostovanje iračanskog reditelja Muhameda Al Darađija.

Pobednik festivala Cinema City 2010, film sa najviše osvojenih nagrada, jeste „Žena sa slomljenim nosem“ reditelja Srđana Koljevića, ljubavna priča o prevazilaženju emotivnih povreda iz prošlosti, kroz neke naizgled nemoguće ljubavi. Sjajnu glumačku postavku filma čine Nebojša Glogovac, Branka Katić, Anica Dobra, Nada Šargin, Vuk Kostić, Jasna Žalica, Nikola Rakočević, Dara Džokić, Vojin Ćetković, Srđan Todorović, Ljubomir Bandović i mnogi drugi. Ovo je i prvi film u kom se dve velike zvezde srpskog filma, Anica Dobra i Branka Katić, pojavljuju zajedno.

Najbolji film iz takmičarskog programa Exit Point jeste ostvarenje rediteljke Debre Garnik “Zima do kostiju”, film koji je vrlo zapaženo prošao na prestižnim festivalima poput Sandensa, Berlinala… Ovo uzbudljivo ostvarenje na najbolji način opisuje arhetipski prelazak iz detinjstva u odraslo doba. Za najbolji film u okviru selekcije Up to 10.000 bucks proglašen je “Četvrtak” Nikole Ljuce. Posebnu atrakciju festivala predstavljali su filmovi selekcija Burn Planet Rock i Animatrix, koji su bioskop na otvorenom, u Dunavskom parku, učinili jednom od najživljih i najposećenijih festivalskih lokacija.

Žurka zatvaranja, koja se održala 12. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi, kvalitetnom „muzičkom odjavom“ obeležila je zatvaranje Festivala filma i medija Cinema City 2010. Žurku je posetilo više od 6000 ljudi, a nastupala su poznata imena domaće muzičke DJ scene u B2B setovima, Flip & MKDSL, Felony Flats & Andrea 3000, Roy Fokker & Dee Face, Dejan Milićević & Marko Milosavljević, a kao specijal večeri izdvojio se nastup gostujućih French Fries.