Arhiva Cinema City 2010.

Nagrade

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Internacionalnog Festivala filma i medija Cinema City, u Katoličkoj porti, 12. juna u 21h , dodeljene su sledeće nagrade:

Međunarodni žiri takmičarskog programa „Exit Point“ festivala Cinema City u sastavu:

1. Ninos Feneck MIKELIDES – predsednik žirija

2. Canan Gerede

3. Guy Jacques

4. Kalina Kovačević

5. Steffen Wink

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1) GRAND PRIX

IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji film iz takmičarskog programa’’Exit Point’’ dodeljuje se filmu „Zima do kostiju“ u režiji američke rediteljke Debre Granik.

Obrazloženje: Nagradu za najbolji film dodeljujemo filmu “Zima do kostiju” za poštenje, iskrenost i autentičnost opisivanja društvenog miljea, jednim upečatljivim i efektnim stilom.

2) NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

IBIS statueta za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se kineskom režiseru Čuan Luu za film “Grad života i smrti”.

Obrazloženje: Nagradu za najbolju režiju dodeljujemo kineskom reditelju Čuan Luu za istorijsku vrednost, i za postignut balans između epskog i individualnog u impresivnoj, bolnoj i realističnoj režiji.

3) NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU

IBIS statueta za najbolju mušku ulogu u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se Emiru Kusturici za ulogu u filmu “Afera Zbogom”.

Obrazloženje: Nagradu za najbolju mušku ulogu dodeljujemo Emiru Kusturici za suptilnost i humanost u prikazu različitih karakteristika jedne ličnosti.

4) NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU

IBIS statueta za najbolju žensku ulogu u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se Loli Duenjas u filmu “Ja takođe

Obrazloženje: Nagradu za najbolju žensku ulogu dodeljujemo španskoj glumici Loli Duenas za toplinu i prikaz čitave palete emocija u filmu.

5) SPECIJALNA PRIZNANJA

Žiri selekcije “Exit Point” dodeljuje ove godine dva specijalna priznanja.

- Plaketa za umetnički doprinos , u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se Muhamedu Al Darađiju za ostvarenje “Sin Vavilona”.

Obrazloženje: Posebno priznanje za umetnički uspeh dodeljuje se za hrabar i poetičan opis uticaja rata na pojedinca.

- Plaketa za izuzetan glumački doprinos dodeljena je Pablu Pinjedi za ostvarenje “Ja takođe”.

Obrazloženje: Specijalno priznanje za glumački doprinos dodejeno je Pablu Pinjedi za ljudskost, snagu i duhovitost koje je ugradio u svoj lik.

Međunarodni žiri takmičarskog programa „NACIONALNA KLASA“ Cinema City festivala u sastavu:

1. Kirill Razlogov – predsednik žirija

2. Albert Wiederspiel

3. Dejan Aćimović

4. Jelka Stergel

5. Thure Munkholm

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1) GRAND PRIX

IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji film iz takmičarskog programa''Nacionalna klasa'' dodeljuje se filmu "ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM" u režiji Srđana Koljevića

Obrazloženje: Za izuzetnu produkciju, lakoću sa kojom komunicira sa publikom i izuzetan umetnički domet. Ovaj film je dovitljivi komentar na život u multikuluturalnom Beogradu danas.

2) NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

IBIS statueta i novčana nagrada za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa''Nacionalna klasa'' dodeljuje se režiseru filma "32 Decembar", Saši Hajdukoviću.

Obrazloženje: Nagrada za najbolju režije dodeljuje se čoveku koji se ne boji da progovori, čineći to sa iskrenošću koja pleni. U ovom, inače svom prvom filmu, reditelj već pokazuje izuzetnu sposobnost da dočara važne društvene i egzistencijalne probeme, ne gubeći pri tom mladalačku direktnost u pristupu.

3) NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIO

IBIS statueta i novčana nagrada za najbolji scenario filma u okviru takmičarskog programa "Nacionalna klasa'' dodeljuje se scenaristi filma "ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM" , Srđanu Koljeviću.

Obrazloženje: Za inteligentan zaplet i dovitljive dijaloge, zanimljive i ubedljive likove koji s lakoćom zadobijaju simpatije publike.

4) NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU

IBIS statueta i novčana nagrada u okviru takmičarskog programa''Nacionalna klasa'' dodeljuje se glumcu u filmu "ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM" , Nebojši Glogovcu.

Obrazloženje: Za originalna i upečatljiv portret izbeglice u nedovoljno prijateljskom okruženju, koji kroz nametnutu očinsku ulogu uspeva da u potpunosti povrati svoju ljudskost.

5) NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU

IBIS statueta i novčana nagrada u okviru takmičarskog programa''Nacionalna klasa'' dodeljuje se glumici u filmu "32 DECEMBAR", Nikolini Đorđević.

Obrazloženje: Za način na koji prikazuje očajanje, ženu bez nade koju sopstveni vapaj za ljubavlju vodi u bezizlaznu situaciju.

6) SPECIJALNO PRIZNANJE ZA UMETNIČKI DOPRINOS

Specijalno priznanje-plaketa za umetnički doprinos u okviru takmičarskog programa''Nacionalna klasa'' dodeljuje se glumcu u filmu "ĐAVOLJA VAROŠ", Vlastimiru Velisavljeviću.

Međunarodni žiri takmičarskog programa ’UP TO 10.000 BUCKS’ Cinema City festivala u sastavu:

1. Dunja Kusturica, predsednik žirija

2. Ognjen Glavonić

3. Gauthier Morax

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u UP TO 10.000 BUCKS takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1) NAJBOLJI FILM – IBIS statueta i novčana nagradaza najbolji film iz takmičarskog programa UP TO 10.000 BUCKS dodeljuje se filmu “Četvrtak” reditelja Nikole Ljuce.

Obrazloženje: Zbog jačine vizije, lične i iskrene priče, koju prožima vešto i samouvereno pripovedanje. Odlična fotografija i montaža kao i već visoka autorska zrelost reditelja i njegovih saradnika ovaj film čine snažnim i potresnim delom.

Žiri dodeljuje i tri ravnopravna priznanja.

2) Specijalno priznanje za režiju – plaketa dodeljuje se filmu “Ja već jesam sve ono što želim da imam” reditelja Danete Komljena.

Obrazloženje: Zbog priče prikazane kroz uzbudljivu formu i zrelo, promišljeno kadriranje autora sa već jasnim, preciznim i originalnim stilom.

3) Specijalno priznanje za originalan pristup - plaketa, dodeljuje se filmu “Beskoristan predeo” rediteljke Louise Botkay Coucier .

Obrazloženje: Zbog interesantnog tretmana vremena kroz prostor i slike, kao i nemog pevanja pesme o usamljenosti

4) Specijalno priznanje za reditelja koji obećava – plaketa, dodeljuje se filmu "Crvenkapa" reditelja Zorana Tairovića.

Obrazloženje: Zbog ogromne energije i svežeg pogleda na svet autora kao i neobuzdanog duha invencije, jasnog stava i igre koje nose celo delo.

Nagrada za najbolji film festivala Cinema City po mišljenju publike dodeljuje se filmu “Žena sa slomljenim nosem”, reditelja i scenariste Srđana Koljevića koji je prikazan u okviru takmičarske selekcije “Nacionalna klasa”

Priznanje kritičara i novinara akreditovanih na 3. internacionalnom Festivalu filma i medija Cinema City, za najbolji domaći film u takmičarskom delu programa "Nacionalna klasa" dodeljuje se delu “Žena sa slomljenim nosem” scenariste i reditelja Srđana Koljevića.