Arhiva Cinema City 2010.

Srce je mudrih u kući žalosti

The Heart of the Wise Lives in the House of Sorrow

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Srbija
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 89 min.

Režija: Marin Malešević
Scenario: Dragan Stanković, Marin Malešević

Glavne uloge: Milivoje Obradović, Aleksandar Đurica, Vladimir Ćirković, Strahinja Bojović, Ratko Radivojević, Ervin Hadžimurtezić, Tamaš Varga

Programska selekcija: Nacionalna klasa

Sinopsis:

Film “Srce je mudrih u kući žalosti” je baziran na dve starozavetne priče o Jakovu i Joni.Glavni junak filma, Jakov, mladić u kasnim dvadesetim godinama, suočen je sa egzistencijalnim problemima. Činjenica da je Jakov skrajnut na društvenu i duhovnu marginu kod njega stvara potrebu za svojevrsnom misijom i on pokušava da na krajnje bizaran način osmisli svoj život tako što istrajava u fiks ideji, da čovek koji je pokušao da mu proda bibliju, predstavlja Anđela i pokušava da od njega dobije blagoslov. Dok radi na svojoj “misiji” Jakov postepeno otkriva i jedan drugi svet u kojem se ostvaruje. Taj svet je, paradoksalno, gradska nekropola.

Reditelj:

Pozorišni i filmski reditelj Malešević rođen je 1975. u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Vlatka Gilića. 2001. godine sa grupom prijatelja reosnovao je Kino Klub Novi Sad. I jedan je od pokretača i organizatora festivala „Filmski Front“ festivala malih i nezavisnih filmskih produkcija. Režira i u pozorištu.Montažer i saradnik na nekoliko filmova Želimira Žilnika.

Dobitnik je nekoliko nagrada: Lista značajnih ostvarenja AFC Beograd, nagrada publike za kratki igrani film „Dobro jutro maligna ćelijo“ na Balkan Black Box u Berlinu 2005. godine, nagrada Flamanskog udruženja scenarista za najbolji koncept za dugometražni film „Apofanija“ u okviru Briselskog filmskog festivala 2009. godine, druga nagrada za scenario „Srce je mudrih u kući žalosti“ na festivalu filmskog scenarija, Vrnjačka Banja 2009.godine.

„Golden Brigand“ nagrada za najbolji film Potenza International Film Festival, Italy, 2009.