30/08/2017 12:49

Servisne informacije - Gradić fest

Festival uličnih svirača - Gradić fest biće otvoren u petak 1. septembra, svečanom povorkom koja će proći ulicama Novog Sada, od Trga slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave. Povorka građana i umetnika će iz centra grada krenuti u 20 časova, a program će se nakon i pre toga u Gradiću odvijati prema satnici festivala. Svečana kolona će se kretati Ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i mostom "Petrovaradinska duga", do Beogradske ulice u Podgrađu. Saobraćaj će na toj putanji biti sasvim obustavljen od 19 do 21 časa.

Povorku građana će predvoditi Flaach Bras Band iz Švajcarske, orkestar limenih duvača koji svira u hodu, sa 30 učesnika, preciznog i bogatog zvuka. Vizuelni segment povorke će činiti pet velikih skulptura napravljenih od balona, koje predstavljaju pet zlatnih ptica, simbol mira prisutan na grbu Petrovaradina. Baloni, koji su često u kolektivnoj podsvesti povezani sa animacijom i zabavom, u ovom slučaju postaju umetničke skulpture velikih dimenzija, koje će sama publika nositi i pokretati tokom povorke. Autori skulptura su Nenad Đukić, Novosadjanin koji živi i radi u Francuskoj i Sean Rooney iz Kanade, jedan od poznatih svetskih umetnika sa balonima, koji će nastupiti na festivalu i kao muzičar, svirajući na jedinstvenim instrumentima koje pravi od balona. 

Program Internacionalnog filmskog festivala Cinema City, koji se održava u okviru Gradić festa, svečano će biti otvoren uz nagrade IBIS Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov neizmeran doprinos domaćoj kinematografiji. Nakon svečane dodele nagrada, program će otpočeti sa dva izuzetna filma: „Rekvijem za gospođu J.“, film Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, koji je kandidat za nagradu Evropske filmske akademije i drugi film, „Srce od kamena“, debitantsko ostvarenje koje nam dolazi sa Islanda režisera Guðmundur Arnar Guðmundsson. 


Obustava saobraćaja

Saobraćaj u Gradiću će sva tri dana festivala biti obustavljen u vremenu od 17 do 03 časa, što važi za ulice Beogradsku od mosta do ulaska na Tvrđavu, Štrosmajerovu, Lisinskog i Nazorovu. Kao mesto za parkiranje posetiocima i stanovnicima Podgrađa se preporučuje plato kod Vojne bolnice. Vozila koja u roku obustave saobraćaja budu zatečena parkirana u naznačenim ulicama biće premeštana na odgovarajuće parking mesto uz pomoć pauka, bez naplate kazne.  


Autobusom ili biciklom u Gradić

Autobuska linija sa jednim niskopodnim vozilom biće besplatno dostupna posetiocima Gradić festa u petak i subotu, 2. i 3. septembra od 17 do 23 časa. Autobus će saobraćati od početne stanici na Trgu slobode ispred Katedrale do početka Beogradske ulice, odakle će prevoziti putnike i u povratnom pravcu. Vozilo će biti brendirano u boje Gradić festa, a na početnoj stanici će biti i mini stejdž sa didžej programom Radija AS FM.

Posetioci koji budu želeli da do Podgrađa dođu biciklom, očekuje posebno mesto za vezivanje njihovih vozila, u neposrednoj blizini Fruškaćevog drvenog srca sa natpisom "Volem", na kosini desno od mosta.

Pogledajte mapu Gradić festa, kao i #CinemaCity2017 satnicu, obucite se toplo i uživajte u svojim festivalskim favoritima.

Vidimo se na ulicama Gradića od 1. do 3. septembra! :)