Arhiva Cinema City 2010.

Roj

The Swarm

Žanr: Istorijska drama
Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija
Godina proizvodnje: 1966.
Trajanje: 90 min.

Režija: Miodrag (Mića) Popović
Scenario: Miodrag (Mića) Popović

Glavne uloge: Bekim Fehmiju, Olivera Vučo-Katarina, Svetolik Nikačević, Mira Stupica, Rade Marković

Programska selekcija: Omaž domaćem autoru

Sinopsis:

U burnim vremenima I srpskog ustanka, 1804. godine, u tek oslobođenoj zemlji, sudi se ženi, Srpkinji, za izdaju muža, junaka, Turcima. Pletu se komplikovane niti istine, dok prave motive izdaje ne sagleda mudri i neutralni pčelar, Turčin.

Reditelj:

Mića Popović je rođen 12. juna 1923. u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu. Nakon Drugog svetskog rata, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Uvana Tabakovića. 1947. odlazi u Zadar, gde zajedno sa Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Bokšanom i Verom Božicković osnova čuvenu „Zadarsku grupu“. Po povratku u Beograd, svima je bilo zabranjeno da se vrate na svoje studije, jer je vlada rad „Zadarske grupe“ smatrala subverzivnim. Kasnije je svima, osim Popoviću, bilo dozvoljeno da se vrate studijima. On je nastavio da se školuje zahvaljujući slikaru Tabakoviću.

Čuven po svom slikarstu, poznat je i kao autor nekoliko filmova koji pripadaju poetici „crnog talasa“. Dva njegova filma, „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“, bili su svojevremeno zabranjeni od strane vlasti zbog „neprihvatljivog sadržaja“. 1986. Miodrag (Mića) Popović izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.