Arhiva Cinema City 2010.

Čovek iz hrastove šume

The Man from the Oak Forest

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija
Godina proizvodnje: 1964.
Trajanje: 87 min.

Režija: Miodrag (Mića) Popović
Scenario: Miodrag (Mića) Popović

Glavne uloge: Aleksandar Stojković, Mija Aleksić, Tamara Marković-Miletić, Zoran Jerković, Ksenija Čonić, Predrag Ćeramilac, Velimir (Bata) Živojinović

Programska selekcija: Omaž domaćem autoru

Sinopsis:

Nekada sluga, usamljeni čobanin u planini, u doba okupacije siledžija i ubica - Maksim, u ime mutnih političkih koncepcija, teroriše nekoliko sela, u zabačenom planinskom kraju. Pod maskom crnoberzijanke, gradska žena održava stalnu vezu između varošice i sela u planini i organizuje pokret otpora. Zaljubivši se u nju, sticajem okolnosti, Maksim uobrazi da gradska žena želi zlato, zbog čega upetostruči posao ubice da bi došao do novca. Saučesnik Maksima-ubice - Maksim-dečak - otkrije ulogu gradske žene. Maksim ubica pođe u varoš da se sveti. U unakrsnoj vatri gine usamljeni čovek Maksim.

Reditelj:

Mića Popović je rođen 12. juna 1923. u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu. Nakon Drugog svetskog rata, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Uvana Tabakovića. 1947. odlazi u Zadar, gde zajedno sa Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Bokšanom i Verom Božicković osnova čuvenu „Zadarsku grupu“. Po povratku u Beograd, svima je bilo zabranjeno da se vrate na svoje studije, jer je vlada rad „Zadarske grupe“ smatrala subverzivnim. Kasnije je svima, osim Popoviću, bilo dozvoljeno da se vrate studijima. On je nastavio da se školuje zahvaljujući slikaru Tabakoviću.

Čuven po svom slikarstu, poznat je i kao autor nekoliko filmova koji pripadaju poetici „crnog talasa“. Dva njegova filma, „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“, bili su svojevremeno zabranjeni od strane vlasti zbog „neprihvatljivog sadržaja“. 1986. Miodrag (Mića) Popović izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.