Arhiva Cinema City 2010.

Ne mogu se ni vratiti, ako ne odem!

I can't came back, if I don't go away!

Žanr: Igrani film
Zemlja porekla: Srbija, Italija, Belgija
Godina proizvodnje: 2008.
Trajanje: 9 min.

Režija: Gigi Mete, Heron Ferreira
Scenario: Nikola Burić & Yes But Project

Glavne uloge: Nikola Burić, Aleksander Oparnica, Ilaria Cecere

Programska selekcija: Up to 10.000 bucks

Budžet: 500

Sinopsis:

Putovanje pisma napisano mastilom i Dunav, bilo koji voz, bilo koji putnik. Zato što ponekad, kada drevni lanci rata i osvete stegnu ruke i noge, ne preostaje ništa drugo nego pismo.

Reditelj:

Gigi Mete rođen je 31.01.1980. u Napulju. Posle godina provedenih u inostranstvu, Belgija (2003.), Brazil (2005.) i Srbija (2008.), vratio se u Napulj gde trenutno živi i radi- podučava u nekim romskim zajednicama. U svim tim zemljama bavio se socijalnim radom, pokušavajući to da poveže sa audiovizualnim medijima, sve do izrade ovog kratkog filma.

Heron Fereira rođen je 12.08.1974. u Portu Alegru u Brazilu. Trenutno živi i radi u Briselu, gde takođe studira film skoro dve godine. Proteklih godina, samostalno ili u saradnji sa produkcijom NTZ, producirao je i snimio nekoliko dela (fikcije i dokumentarci), uvek pokušavajući da naglasi pojavu ličnih i društvenih problema (kao u dokumentarnom filmu „Sans doute fous”, koji govori o problemu stanovanja u Parizu).

Filmografija reditelja:

Gigi Mete (31.01.1980., Napulj, Italija) i Heron Fereira (12.08.1974., Porto Alegre, Brazil) osnivači su grupe Não Tem Zoom Autoproduções i rade kao reditelji, direktori forografije i audiovizuelni urednici. Producirali smo tri kratka filma: „Le même chapeau que toi” (2006.), s kojim smo učestvovali na festivalu Cine Esquema Novo 2007. u Portu Alegru, i osvojili specijalnu nagradu žirija. „Ne mogu se ni vratiti, ako ne odem!” (2008.), koji je proizašao iz zajedničkog projekta više kultura, pogled je na Balkan kroz putovanje i nedostatka prava na slobodu kretanja. Učestvovali smo na sledećim festivalima: 14. Biennale of Young Artists from Europe and the Mediterranean (Skoplje, Makedonija), 13. Valsusa Film Festival (Torino, Italija), 12. Festival du Court Métrage de Bruxelles (Brisel, Belgija), 11. Napoli Film Festival (Napulj, Italija), CineEsquemaNovo (2009., Porto Alegre, Brazil), Festival du Film Documentaire et de Fiction Latino-Américain (2009., Brisel, Belgija), 12. Festival del cortometraggio " 'o curt" (Napulj, Italia), 1. Balkans Beyond Borders Festival (Beograd, Srbija, prva nagrada). Snimili smo delo „Terra Mater Lingua”, video zapis koji predstavlja sastavno delo „ La prima del film ‘Terra Mater Lingua’”( „The opening night of ‘Terra Mater Lingua’”), pozorišno delo u koprodukciji Srbije i Italije.

(Klik za veću sliku)