Arhiva Cinema City 2009.

Nagrade

Nagrade selekcije Exit Point
Nagrade Nacionalna klasa i Up to 10 000 bucks
Posebno priznanje publike i posebno priznanje festivala Cinema City
Nagrade zirija FIPRESCI Srbija i Srpskog ogranka FIPRESCI


14. juna 2009, na Festivalu filma i medija Cinema City dodeljene su sledeće nagrade:

Međunarodni žiri takmičarskih programa „NACIONALNA KLASA“ i „UP TO 10 000 BUCKS“ Cinema City festivala u sastavu:

1. Pjer Žalica, predsednik žirija
2. Iliana Kitanova
3. Srđan Koljević
4. Ludovic Chavarot
5. Padraic Delaney

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskim programima, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

NACIONALNA KLASA:

1) GRAND PRIX – IBIS statueta i novčani iznos od 10.000 dolara za najbolji film iz takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se filmu „Ordinary People“ u režiji Vladimira Perišića.

Obrazloženje: Za film koji vas dira, dotiče, pomera i podstiče na razmišljanje.

2) Nagrada za najbolju režiju - IBIS statueta i novčani iznos od 3.000 dolara za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se režiseru filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, Srđanu Dragojeviću.

Obrazloženje: Za vešto vladanje epskom ratnom pričom, primenjenom na mikrokosmos.

3) Nagrada za najbolji scenario -IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara za najbolju scenario filma u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se scenaristi filma „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, Miroslavu Momčiloviću.

Obrazloženje: Za mozaik priča koje vešto oslikavaju i očaj i euforiju koju donosi ljubav.

4) Nagrada za najbolju mušku ulogu -IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se glumcu u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“, Lazaru Ristovskom.

Obrazloženje: U ovom filmu, izvedba Lazara Ristovskog je suptilna, a ipak veoma moćna.

5) Nagrada za najbolju žensku ulogu -IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se glumici u filmu „Tamo i ovde“, Mirjani Karanović.

Obrazloženje: Mirjana Karanović je dala prividno lagani portret sredovečne žene koja iznova otkriva sebe.

6) Nagrada za najbolju montažu -IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara za najbolju montažu filma u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se montažeru filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, Petru Markoviću.

Obrazloženje: Za veoma bitan doprinos u vođenju višeslojne priče.

7) Nagrada za najbolju fotografiju -IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara za najbolju fotografiju u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se snimatelju filma „Jesen u mojoj ulici“ Aleksandru Ramadanoviću.

Obrazloženje: Svojim jasnim i realističnim stilom, on vodi publiku u samo srce radnje.

8) Specijalno priznanje - plaketu, u okviru takmičarskog programa’’Nacionalna klasa’’ dodeljuje se filmu „Jesen u mojoj ulici“ reditelja Miloša Pušića.

Obrazloženje: Zbog toga što predstavlja novi talas srpske kinematografije.

UP TO 10.000 BUCKS:

1) Najbolji film, IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara za najbolji film u okviru takmičarskog programa’’ UP TO 10.000 BUCKS’’ dodeljuje se filmu „Živan Pujić Jimmy“ u režiji Ognjena Glavonića.
Obrazloženje: Za pozitivnu energiju njegovog filma, koja budi i inspiriše.

2) II nagrada – diploma

dodeljuje se filmu “Crveni zeka” (Red rabbit), u režiji Egmonta Majera.
Obrazloženje: U nekoliko minuta, on daje detaljnu, a jednostavnu metaforničnu priču.

3) III nagrada – diploma

dodeljuje se filmu “Putovanje crvenog frižidera” (Journey of a Red Fridge), u režiji Lucijana i Nataše Muntean.
Obrazloženje: Ne samo za divne slike, već i za divnu, dirljivu priču.

.................................................

Međunarodni žiri takmičarskog programa „EXIT POINT“ Cinema City festivala u sastavu:


1. Tuncel Kurtiz – predsednik žirija
2. Martin Blaney
3. Labina Mitevska
4. Ivan Fila
5. Elisabeth Driessen

je na završnoj sednici, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim filmovima:

1) GRAND PRIX – IBIS statueta i novčani iznos od 10 000 dolara za najbolji film iz takmičarskog programa’’Exit Point’’ dodeljuje se filmu „Toni Manero“ u režiji Pabla Larena.

Obrazloženje: Grand Pri dodeljujemo neverovatnoj, dubokoj i kompleksnoj priči o ubistvenoj opsesiji koja oslikava političku situaciju u zemlji koja pati pod brutalnom diktaturom u kasnim sedamdesetim. Koscenarista i glavni glumac Alfredo Kastro ostvario je duboko prožimajuću ulogu koja će ostati zapamćena dugo nakon završetka filma „Toni Manero“ Pabla Larena.

2) Nagrada za najbolju režiju - IBIS statueta i novčani iznos od 2 000 dolara za najbolju režiju filma u okviru takmičarskog programa’’Exit Point’ dodeljuje se režiseru Alekseju Učitelu (Alexei Uchitel) za film „Zarobljenik“(Captive).

Obrazloženje: Nagrada za najbolju režiju dodeljue se filmu koji se koncentriše na unutrašnje, lične borbe, više nego na političke i ideološke elemente vojnog sukoba, u ovom slučaju u Čečeniji. Sa kvalitetnom kinematografijom Jurija Klimenka i i hipnotičkom glavnom ulogom koju igra Višeslav Krikunov, ovaj film je proklinjuća ilustracija surovosti rata koji se odigrava u nepristupačnim planinskim predelima. Stoga mi dodeljujemo nagradu za najbolju režiju Alekseju Učitelu za film „Zarobljenik“.

3) Nagrada za najbolju ulogu - IBIS statueta i novčani iznos od 2.000 dolara u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se glumicama: Betty Quizmolli za ulogu u filmu „Katjina sestra“ i Leori Barbari za ulogu u filmu „Stela“.

Obrazloženje: Nagrada za najbolju glumicu podeljena je dvema glumicama koje su na početku svojih perspektivnih karijera.

Želimo da pozdravimo debitatkinju koja igra savršenog „pasivnog“ posmatrača koji se jedino predstavlja kao „Katjina sestra“. Tek u poslednjoj sceni mi saznajemo njeno ime, Lucija, a igra je Beti Kvizmoli u filmu Majke de Jong, „Katjina sestra“.

Druga glumica koja deli ovu nagradu je još jedna debitantkinja koja jasno predstavlja svoju borbu da pomiri dve suprotnosti: akademskog sveta prestižne pariske škole u koji je zakoračila, i života u baru radničke klase koji pripada njenoj porodici.To je Leora Barbara koja igra lik Stele u istoimenom filmu Silvi Verdejd.

4) Specijalno priznanje - plaketa za umetnički doprinos , u okviru takmičarskog programa ’’Exit Point’’ dodeljuje se Ziyi Mirzi Mohamadu i Haronu Ahadu za uloge u filmu „Dvonogi konj“, Samire Makmalbaf.


Obrazloženje: Posebno priznanje za umetnički uspeh dodeljuje se dirljivom i naturalističnom opisu u priči o žrtvovanju u kojoj teško osakaćeni dečak ponižava i zlostavlja siromašnog dečaka unajmljenog da ga nosi na svojim leđima. Posebno priznanje ide Ziji Mirzi Muhamedu koji igra „dvonogog konja“, i njegovom gospodaru koga igra Harun Ahad, u šokantnom i beskompromisnom filmu „Dvonogi konj“, u režiji Samire Makhmalbaf.Žiri kritike FIPRESCI Srbija na drugom Internacionalnom festivalu filma I medija CINEMA CITY u Novom Sadu u sastavu Sandra Perovic (Radio Televizija Srbije RTS), predsednik, Vladimir Crnjanski (dnevni list DNEVNIK) i Staša Jamušakov (Radio Televizija Vojvodine RTV)

dodeljuje:

Nagradu ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji „Nacionalna klasa“ filmu „Čekaj me ja sigurno neću doći“ scenariste i reditelja Miroslava Momcilovića, koji sa svim atributima nephodnim za sveobuhvatno i kvalitetno delo, predstavlja model kako treba da izgleda novi reanimirani srpski film. Iskrenim i neposrednim filmskim izrazom i šarolikim spektrom ponašanja galerije likova u briljatnom tumačenju glumačkog ansambla, gde se nije teško prepoznati, Momčilović znalački tretira temu ljubavi o kojoj smo mislili da je sve rečeno.

Specijalano priznanje ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji “Nacionalna klasa” filmu “Život i smrt porno bande” scenariste i reditelja Mladena Đorđevića, koji hrabro i tematski i stilski pomera granice domaćeg filma, da bi opravadano, sirovim izrazom i neobuzdanom energijom, smisleno i potresno progovorio o nakaznosti sveta u kojem živimo, u isto vreme praveći inteligentu metaforu o sociopatološkim posledicama 90-ih godina u Srbiji.

Nagradu ŽIRIJA KRITIKE FIPRESCI SRBIJA u selekciji “Egzit point” dodeljuje filmu “Kabulsko dete” Barmaka Akrama. Kao nezaboravni i upečatljivi portret kabulske svakodnevice, ovaj film oslikava duhovnu superiornost koja nadilazi nezamislivi užas dvadesetpetogodišnjeg rata u Avganistanu, posle kojeg je na gradskim ulicama ostalo na hiljade siročadi, a njima je film i posvećen. To je humana i dirljiva priča o neuništivoj ljubavi majke i deteta ispričana s puno optimizma i prefinjenog humora.

ŽIRI SRPSKOG OGRANKA FIPRESCI u sastavu: Ivana Kronja (Novi filmograf, TFT), predsednica, Nenad Dukić (II program Radio-Beograda) i Dejan Petrović (III program Radio-Beograda)

Nagradu za najbolji angažovani film u glavnom međunarodnom takmičarskom programu Exit Point festivala Cinema City 2009. dodeljuje filmu ,,Osvajanje Kondi'', autora Sebastijana Dogarta iz SAD.

Film ,,Osvajanje Kondi'' na kreativno uspeo način kombinuje igranu, dokumentarnu i muzičku formu u višeslojnoj analizi američkog društva i ličnosti bivšeg državnog sekretara u administraciji Džordža Buša, gospođe Kondolize Rajs.Priznanje za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije festival Cinema City dodeljuje Aleksi Gajiću za filmTechnotise-Edit i ja“.

Specijalno priznanje publike za najbolji film osvojio je „Technotise – Edit i ja, Alekse Gajića.