Arhiva Cinema City 2009.

Žiri

Žiri Exit Point:

Tuncel Kurtiz

Rođen je 1936. godine u Turskoj. Započeo je svoju pozorišnu karijeru 1958. godine na Univerzitetu u Istanbulu, a karijeru je nastavio kao glumac i režiser na filmu i u pozorištu. Kurtiz je nastupao na mnogo pozornica u Istanbulu, kako u gradskim tako i u privatnim pozorištima. Bio je na binama gradskog pozorišta u Guteburgu, u Kraljevskom dramskom pozorištu u Stokholmu, Švedskom pozorištu, Schaubühne u Berlinu, Frankfurtskom gradskom pozorištu i Hamburškom gradskom pozorištu u Nemačkoj. Radio je na filmu „Mahhabbarata” sa Piterom Brukom u Parizu i potom otišao na svetsku turneju. U studentskim danima upoznao se sa renomiranim filmskim režiserom Jilmazom Ginijem, sprijateljili su se i zajedno snimili brojne filmove. Njihovom filmu „Umut” iz 1970. godine nije bilo dozvoljeno prikazivanje van Turske, ali je on ipak bio prikazan na Filmskom festivalu u Kanu sa prokrijumčarene kopije.
Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za glumu na važnim festivalima širom sveta, među kojima je i nagrada za najboljeg glumca 1986. godine na filmskom festivalu u Berlinu za ulogu u izraelskom filmu. Neki od njegovih važnijih filmova su: „The Bus”, „Hope”, „Law of the Borders”, „The Herd”, „Smile of the Lamb”, „The Wall”, „Mahabbarata”, „The Edge of Heaven”.
On je jedan od najpoznatijih turskih glumaca i režisera koji često igra u međunarodnim projektima. Takođe je poznat i kao producent i scenarista.
Tuncel Kurtiz trenutno živi u Turskoj.

Martin Blejni

je studirao nemački i ruski jezik, a svoj doktorat je uradio na temu odnosa filmske industrije i televizije u Zapadnoj Nemačkoj od 1988. godine i radi, između ostalog, za međunarodne filmske festivale u Berlinu, Minhenu i Roterdamu, kao i za razne medija programe Evropske unije (EFDO, Euro Aim, Media Business School, Evropska filmska akademija). Od 1990. godine bio je dopisnik (iz Nemačke, Austrije i Švajcarske britanskog filmskog magazine Screen International, a piše i za German Films Quarterly.

Godine 2000. napustio je Screen International da bi postao glavni urednik i PR Road Movies Filmproduktion iz Berlina, ali se posle godinu dana vraća britanskom magazinu. Vodio je seminare i radionice na festivalima i u kampu za talente pri Berlinskom filmskom festivalu.

Ivan Fila

Rođen je 1956. godine u Pragu u Čehoslovačkoj. Preselio se u Nemačku 1977. godine i studirao je film i dramu na Filmskoj akademiji u Kelnu. Od 1983. radi kao režiser, scenarista i producent uglavnom dokumentarnih i dramatizovanih dokumentarnih filmova. Njegov prvi igrani film „Lea” dobitnik je mnogih nagrada, uključujući i Crystal Star za najbolji evropski film 1977. godine na Filmskom festivalu u Briselu.
Fila trenutno živi u Frankfurtu, Los Anđelesu i Pragu.

Labina Mitevska

Započela je svoju glumačku karijeru 1993. godine ulogom Zamire u filmu „Pre kiše” Milča Mančevskog, filma koji je dobitnik Zlatnog lava. Nakon toga nastavila je svoje studije. 1996. Godine započela je uspešnu saradnju sa Majklom Vinterbotomom. Nakon filma „Dobrodošli u Sarajevo”, zajedno su radili u filmu „Želim te”. Zbog ovih ostvarenja dobila je titulu zvezde u usponu 1998. godine na festivalu Berlinale. Među njenim najnovijim glumačkim ostvarenjima nalaze se češki film „Loners” reditelja Dejvida Ondričeka i nemački film „Weg” Majkla Baumana.
Godine 1998. postala je član Evropske filmske akademije i godinama nakon toga bila je član žirija na festivalima: Cottbus, Edinburg, Karlovi Vari, Filmski festival Drezdena, Finale Plzen,
Međunarodni filmski festival na Paliću, Moskovski filmski festival i Majnham internacionalni filmski festival. Labina Mitevska trenutno aktivno učestvuje kao selektor na Manaki Brothers međunarodnom filmskom festivalu. Sestre i brat Mitevski trenutno rade na novom scenariju „Mart” čije je snimanje zakazano za 2010. godinu.

Elis Drisen

Aktivna u različitim oblastima međunarodne i holandske filmske industrije od 1975. radi preko svoje privatne kompanije Proctor Film & TV, čije sedište je u Amsterdamu. - Direktor Holland Film Meeting (Holandski filmski festival): Netherlands Production Platform and Benelux
Screenings
- Acquisition Europe & Middle East, Fortissimo Film
- Binger Filmlab: stalni savetnik za internacionalne aktivnosti Lab-a, još od njihovog osnivanja 1996. godine
- Ekspert za industriju na mnogim međunarodnim festivalima, filmskim tržištima i programima za obuku, među kojima su: Torino Filmlab (Italija), CineLink (Sarajevo), EAVE (Luksemburg).


Žiri Nacionalna klasa i Up to 10.000 Bucks

PJER ŽALICA

rođen je u Sarajevu, 1964. godine. Studirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Završio kurseve za filmski scenario i produkciju na Imaginarnoj filmskoj akademiji Motovun. Autor i reditelj brojnih TV emisija, serija, dokumentarnih filmova i reklama. Režirao više pozorišnih komada. Jedan od partnera u producentskoj kući “Refresh”. Producent više kratkihigranih filmova. Profesor režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Mentor dva diplomska projekta: 10 minuta Ahmeda Imamovića (The European Film Academy Award - Best Short Film in 2002) i Prva plata Alena Drljevića (Nominovan za European Film Academy Award for Best Short Film in 2005). Član Evropske filmske akademije.

Ludovik Šavaro

Datum rođenja: 11. septembar 1969.
Studije: e.n.s.a.d. (Pariz)
Rad: ilustracije za novine i izdanje, skice i ilustracije scena za reklame. Filmski rad: filmovi sa kontekstom radionica, član je „labo” selekcijskog komiteta u okviru Clermont Ferrand festivala kratkog filma od 2003. godine.

SRĐAN KOLJEVIĆ

režiser i scenarista. Srđan Koljević (1966) diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde danas predaje filmsku dramaturgiju. Jedan od najaktivnijih filmskih scenarista u regionu. Autor ili koautor scenarija za deset igranih filmova nagrađivanih u zemlji i inostranstvu. Koautor scenarija za film „Klopka“ (2007), čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu. Kao režiser debitovao je filmom „Sivi kamion crvene boje“ (2004), koji mu je doneo i najveći broj međunarodnih i domaćih priznanja. Njegov novi film „Žena sa slomljenim nosom“ je u fazi postprodukcije.

ILIJANA KITANOVA

filmska i pozorišna glumica. Diplomirala je na Nacionalnoj akademiji za filmske umetnosti u Sofiji (NATFIZ) 1990. godine. Svoju prvu filmsku ulogu dobila je u filmu čuvenog bugarskog režisera Rangela Valchanova (Rangel Valchanov) pod nazivom „Kojim putem sada”. Dvadeset godina nakon toga igra u nastavku tog filma pod nazivom „Kuda danas”, sa istim glumcima i istom filmskom ekipom. Neke od njenih drugih uloga su u filmovima Georgya Djulgerova „Kamp” i „Tako si lepa draga moja” i Radoslava Spasova „Dan za opraštanje”„Ukradene oči”. Predaje dikciju na NATFIZ akademiji.

Padraic Delaney

Padrig je diplomirao pozorišne studije na Triniti koledžu u Dablinu 2001. godine. Njegov rad u pozorištu od tada obuhvata ulogu Hamleta u „Hamletu” u Kork Operi, predstave „Jalta, Jalta” u Gejt pozorištu, „San letnje noći” u Građanskom pozorištu, „Uvala u pesku” za Blue Raincoats pozorište i „This Lime Tree Bower” za The Machine. Filmski i televizijski rad uključuje serije „Čista mazga” (RTE), „Pećina” (TG4) i „Klinika” (RTE). Padrig je odigrao Tedija, glavnu ulogu u filmu Kena Louča „Vetar koji njiše ječam”, i Fridža, glavnu ulogu u filmu „Legenda”. Bio je nominovan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu za zvezdu u usponu 2007. godine, kao i za Irsku filmsku i televizijsku nagradu za ulogu Tedija u filmu „Vetar koji njiše ječam”. Padrigova najnovija uloga jeste Otac Flin u predstavi „Sumnja: Parabola”, priznatoj od strane kritike, a u režiji Nikolasa Kenta u Tricycle pozorištu u Londonu.

..............................................................................................................................................................

Žiri FIPRESCI SRBIJA na festivalu Cinema City:

- Sandra Perović, predsednik

- Vladimir Crnjanski

- Staša Jamušakov

...............................................................................................................................