Arhiva Cinema City 2009.

Cinema City 2009

Festival filma i medija Cinema City, koji je trajao od 6. do 14. juna 2009. u Novom Sadu, protekao je u znaku kvalitetnog filmskog programa, pozitivne festivalske atmosfere i visoke posećenosti. Tokom devet dana festivala bioskopske arene posetilo je nešto više od 70.000 gledalaca, čime je upotpunosti opravdan festivalski status grada bioskopa.

Pobednik festivala Cinema City 09 je premijerno prikazan film „Ordinary People“ reditelja Vladimira Perišića, nekoliko godina pripreman u srpsko-francusko-švajcarskoj produkciji. „Ordinary People“ prikazuje sudbinu grupe vojnika, među kojima se nalazi i regrutovani dvadesetogodišnjak, koji zajedno stoje pred teškim dužnostima misije koja je čuvana u tajnosti.

Film koji je izazvao ovacije publike „Technotise: Edit i ja“ delo je autora Alekse Gajića. Inovativan i svež na polju srpske kinematografije, film „Technotise: Edit i ja“ postao je nakon festivala jedna od omiljenih domaćih lektira iz oblasti animiranog filma. Izuzetno zapaženo prošla su filmska ostvarenja iz selekcija Exit Point i Nacionalna klasa, čije projekcije su tokom devet dana neprestano privlačile publiku, kako na glavne tako i na reprizne projekcije.

Atrakcija festivala bili su i filmovi mladih i talentovanih autora Up to 10.000 bucks selekcije, gde je za najbolji film proglašen „Živan Pujić Jimmy“ u režiji Ognjena Glavonića, potom muzički filmovi selekcije Planet Rock, ostvarenja iz selekcije Animatrix, koji su zajedno doprineli odličnoj atmosferi festivala i izazvali eksploziju pozitivnih emocija koja je trajala punih devet dana.

Veliku pažnju privukli su i filmovi ostalih selekcija, dok su prateći programi učinili celokupnu ponudu festivala bogatijom i raznovrsnijom. Media i akademski program uspešno su otvorili nove perspektive, prikazali savremene umetničke i teorijske tendencije u domenu filma, fotografije i instalacije, pokrenuvši kreativnu razmenu ideja između umetnika iz celog sveta.