Arhiva Cinema City 2015.

Nagrade

Cinema City IFF 2016 je dodelio posebno priznanje festivala - Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji filmu Panama, Pavla Vućkovića.

ŽIRI SELEKCIJE NACIONALNA KLASA u sastavu: Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodelio je sledeće nagrade:

Najbolji film Nacionalna klasa - IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se filmu Ničije dete, reditelja Vuka Ršumovića.

Žiri dodeljuje nagradu filmu koji je potpun na svim filmskim nivoima. Žiri bi želeo da oda priznanje celoj ekipi filma i onome što su uspeli da postignu - od režije, preko načina na koji je priča ispričana do realistične vizuelne izvedbe. Nagradu dodeljujemo filmu koji nas vodi na put inicijacije u civilizaciju koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje.

Posebno priznanje

Žiri je zbog prirodne, uverljive, harizmatične i dirljive izvedbe u filmu Panama posebnim priznanjem nagradio mladu glumicu Jovanu Stojiljković, a posebnim priznanjem pohvalio je i Željka Markovića za ulogu u filmu Varvari, Denisa Murića za ulogu u filmu Ničije dete.

Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljuje se Ivanu Ikiću, za film Varvari.

ŽIRI MLADIH, koji je radio u sastavu: Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević, istakao je da im je pažnju privukao film koji prikazuje bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da menjaju društvo.

“Tu snažnu, nažalost realnu sliku stvarnosti prikazuje film Varvari u režiji Ivana Ikića kojem ovom priliku dodeljujemo nagradu Žirija mladih. Iza nas ne stoje završene akademije i snimljeni filmovi. Još. Ali zato stoji velika ljubav i zanimanje za filmsku umetnost, zahvalnost što smo dobili priliku da jednako kao i ,,odrasli žiri’’ razmatramo, glasamo i dodelimo nagradu za najbolji film iz Nacionalne klase.”

ŽIRI SELEKCIJE FRESH DANUBE FILMS u sastavu: Laura Nonkino dodeljuje

Nagrada magazina Cineuropa filmu Liza, lisica-vila, reditelja Karolja Uja Mesaroša.

U selekciji Fresh Danube Films, nagrada se dodelju debitantskom ostvarenju mađarskog reditelja Karolja Uja Mesaroša, zabavnoj i veoma kreativnoj bajci smeštenoj u sedamdesete godine u Mađarskoj.

Posebno priznanje dokumentarcu Goli, Tihe K. Gudac.

Posebna pohvala u kategoriji Fresh Danube Films dodeljuje se dokumentarnom filmu Goli, debitantskom ostvarenju hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac koja je istraživanjem istorijskih činjenica i porodičnih sećanja o Golom otoku pedesetih godina 20. veka uspela da ispriča veoma ličnu i dirljivu, ali u isto vreme i informativnu, sa stanovišta politike bitnu i univerzalnu priču.

Film Goli nagrađen je i od strane publike ovogodišnjeg festivala.

ŽIRI SELEKCIJE UP TO 10,000 BUCKS u sastavu: Atanu Mukherjee, Dragan von Petrović i Đorđe Bajić, doneo je sledeće odluke:

Nagrada za najbolji film - IBIS statueta za najbolji film iz takmičarskog programa Up To 10.000 Bucks se ostvarenju Cveće zla reditelja Sabolča Tolnaia.

Snažnom autorskom imaginacijom Sabolč Tolnai je stvorio filmsko delo koje se svojim specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjoj selekciji. Smeštajući svoju priču u okvire nemog filma i koristeći međunatpise za slanje jasnih političkih poruka, Tolnai je kreirao vizuelno bogato delo u kome prljava realnost društva koje prikazuje postaje sjajna filmska scenografija.

Posebna priznanja iz ove takmičarske selekcije ide filmu Ana Trg, Jelene Novaković, Ništa nije za džabe, liron Revaha i filmu Petlja, Milutina Petrovića.