Arhiva Cinema City 2015.

Žiri

Žiri — NACIONALNA KLASA

Karpo Godina je rođen u Skoplju 1943. godine, gde provodi svoje rano detinjstvo, a tinejdžersko doba u Mariboru. Kasnije počinje da snima osmomilimetarske eksperimentalne filmove. Šezdesetih godina studira filmsku, TV, radijsku i pozorišnu režiju na Ljubljanskoj akademiji za pozorište, radio, film i televiziju, gde trenutno predaje kao profesor filmske režije i kamere. 1968. reditelj Želimir Žilnik ga poziva u Novi Sad da radi kao direktor fotografije i montažer na filmu Early Works. Kao direktor fotografije dugometražnih filmova, Karpo Godina kasnije sarađuje s mnogim rediteljima, kao što su Bato Čengić, Lordan Zafranović, Ivica Matić, Živojin Pavlović, Dušan Makavejev, Vojko Duletić, Filip Robar-Dorin, Polona Sepe, Dejan Šorak, Stanko Crnobrnja, Zlatko Lavanić, Miran Zupanič … Kao direktor fotografije radi i na američkim, engleskim i argentiskim koprodukcijama. Njegov dugometražni rediteljski debi je The Raft of the Medusa, nakon čega je režirao Red Boogie (1982) i Artificial Paradise (1990). Ova tri filma su prikazana na skoro svim najvećim filmskim festivalima širom sveta: u Kanu, Berlinu, Londonu, Los Anđelesu, Tokiju, Sidneju, Melburnu, Torontu, Edinburgu, Istanbulu, San Francisku, Roterdamu, Strazburu, i mnogim drugim. Karpo je takođe bio mentor na 29 kratkometražnih studentskih filmova. Bio je član žirija na više od 50 domaćih i međunarodnih festivala. Karpo Godina je takođe režirao pozorišne predstave i opere. 2006. godine Univerzitet u Ljubljani mu je dodelio počasno zvanje profesor emeritus.

Kasia Karvan radi za Premium Films od 2012. kao supervizor prodaje i otkupa dugometražnih filmova. Kompanija ima funkciju agenta prodaje prvenstveno specijalizovana za distribuciju kratkometražnih filmova, a aktivna je i na polju dugometražnih filmova od 2012. Kasia je završila master studije filmske produkcije na Univerzitetu Paris 1 Sorbonne i master studije kulturne antropologije na Univerzitetu u Varšavi. Dok je na početku želela da prevrne i istraži svaki kamen u Sibiru, danas posvećuje svu svoju pažnju otkrivanju jednistvenih filmskih talenata.

Alesandro Groplero je diplomirao komunikologiju na Univerzitetu u Trstu i 2000. počeo sa radom u italijanskoj produkcijskoj kući Pidgin, zatim je usledila saradnja sa kompanijom Number 9 Films iz Londona a 2005. se vraća u Italiju i radi za filmski festival Far East koji se održava u gradu Udine. 2007. postavljen je za upravnika međunarodnih odnosa Audiovizelnog fonda italijanske pokrajine Furlanija-Julijska krajina i na toj funkciji upravljao je nizom međunarodnih događaja kao što su When East Meets West Co-production Forum, Ties That Bind Asia Europe Producers Workshop and RE-ACT – Regional Audiovisual Cooperation and Training. Završio je EAVE, član je odbora mreže Cine-Regio i član Evropske filmske akademije.

Žiri — Up To 10.000 Bucks

Atanu Mukherjee je diplomac Satyajit Ray Instituta za film i televiziju u Kalkuti. Radio je kao montažer na četiri dugometražna filma: Achal (The Stagnant), Blemished Light, Shortcut Safari i Monsoon Shootout koji je svoju premijeru imao u Kanu 2013. godine. Režirao je dokumentarac My House Is Not So Far, a takođe se potpisao kao scenarista, režiser i montažer kratkih filmova Ekanko (The Monologue), The Gatekeeper i Ulični psi (Stray Dogs). Film Ulični psi je osvojio nagradu za Najbolji kratki film na Cinema City festivalu 2014. a takođe je bio deo Internacionalnog festivala dokumentarnog i kratkog filma u Kerali 2014.

Dragan von Petrović je odrastao u Leskovcu, na jugu Srbije. Studirao je filozofiju na Univerzitetu u Beogradu i radio kao sportski novinar za TV stanicu Studio B. Završio je filmsku školu AFC-a, kao i Filmsku i TV montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov dokumentarni film “Dragan Wende - West Berlin” je osvojio prestižnu nemačku nagradu Max Ophuls, kao i nagrade na festivalima u Trstu, FEST New Directors, Mexico International FF, a prikazan je i na festivalima Hot Docs Toronto, DOK Lajpcig, Achtung Berlin. Radio je kao montažer na dokumentarnim filmovima (“Goli” – Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, 2014), dugometražnim igranim filmovima (“Varvari” – Specijalna nagrada žirija, Karlovi Vari, 2014; “Neposlušni” - Sundance, 2014) i kratkometražnim igranim filmovima (“Piknik” – Berlinale, 2015).

Đorđe Bajić je srpski filmski i književni kritičar i pisac iz Beograda, magistar teorije umetnosti i medija. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Magistarsku tezu Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) odbranio je 2007. god. Prvu filmsku recenziju objavio je 1997. godine u časopisu XZabava. Trenutno piše za portal City Magazine, a tekstove iz oblasti popularne kulture pisao je za Popboks, Yellow Cab, Huper, Pressing, NIN, Politikin Zabavnik, Pazi, snima se!, Filaž... Njegov esej Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića uvršten je u zbornik Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (Clio, 2008). Autor je romana Ostrvo prokletih (2010) i Žuta kabanica (2013).

Žiri — FRESH DANUBE FILMS

Nakon završenih studija na Sorboni u Parizu (Panthéon-Sorbonne) i specijalizacije u Briselu Laura, Kialva Nančino, poreklom Francuskinja, fokusirala se na polje kinematografije tokom svoje prakse u Evropskom parlamentu 2010. radeći za LUX - filmsku nagradu za evropsku kinematografiju, gde ostaje i dalje kao web menadžer. Od 2011. do 2014. pridružuje se Euromed III projektu Evropske unije za podršku kinematografiji zemalja Južnog Mediterana. Laura sarađuje sa Cineuropa od 2012. kao koordinator baze podataka evropskih filmova, piše za njegove društvene mreže i redovno piše filmske kritike i izveštaje o industriji. Cineuropa je internet portal koji promoviše evropsku filmsku industriju širom sveta. Zahvaljujući širokoj mreži dopisnika iz cele Evrope Cineuropa je postao vodeći izvor informacija o evropskoj kinematografiji koji svakodnevno pruža aktuelne informacije. Cineuropa je uspela da izgradi vernu i entuzijastičnu publiku, okupljajući ključne predstavnike iz kulture, profesionalce iz filmske industrije i filmofile širom sveta, kao i da razvija inicijative kao što je Cineuropa nagrada.

ŽIRI MLADIH

Žiri mladih čine sedam učenica srednjih škola iz Novog Sada: Ana Marija Radosavljević, Bojana Kliska, Divna Stojanov, Ivana Čavić, Rada Šolak, Savina Smederevac i Teodora Slijepčević.