Arhiva Cinema City 2015.

Cinema City 2015

Cinema City internacionalni filmski festival, osmi po redu, održao se u periodu od 29. juna do 5. jula 2016. godine, na potpuno novim lokacijama - u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu. Poseta festivala je premašila sva očekivanja - u toku 7 dana festival je posetilo više od 35000 posetilaca.

Prikazano je 70 filmova kroz šest selekcija i održano 7 koncerata, na čak šest festivalskih zona. Posebnu pažnju publike privukla je domaća permijera filma Panama koja je i reprizno prikazana, kao i ostvarenja Ničije dete, Goli, Enklava, Liza, lisica-vila, Gljive, Kurt Kobejn: montaža pakla, Depeche mode: živi u Berlinu, Maske, kao i filmovi iz selekcije Up to 10.000 Bucks i mnogi drugi.

Festivalske dane su takođe obeležili i sjajni susreti i razgovori sa autorima, žirijem, selektorima održavanih u festivalskom centru kao i brojan prateći program. Pored filmskog programa, sjajnoj festivalskoj atmosferi doprineo je i bogat muzički program. Natupali su Jarboli, Darkwood Dub, Threesome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja gruva, Dj-evi Flip & Rasheed, Vis Limunada, VKSHN, Public Π Live.

Za najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa proglašeno je ostvarenje Ničije dete Vuka Ršumovića. Žiri mladih dodelio je nagradu ostvarenju Varvari Ivana Ikića. Nagrada online magazina CineEuropa selekcije Fresh Danube Films pripala je filmu Liza, lisica-vila, reditelja Karolja Uja Mesaroša, dok je za najbolji film programa Up to 10,000 Bucks proglašeno ostvarenje Cveće zla Sabolča Tolnaia.