Arhiva Cinema City 2010.

Moje pismo Pipi

My Letter to Pippa

Žanr: Dokumentarni film
Zemlja porekla: Turska/Francuska
Godina proizvodnje: 2010.
Trajanje: 60 min.

Režija: Bingöl Elmas
Scenario: Bingöl ElmasProgramska selekcija: Democracy: Export/Import

Sinopsis:

Potresan i upozoravajući film turske rediteljke Bingol Elmas, posvećen je Italijanki Pipi Baki, mirovnoj aktivistkinji i velikom borcu za ljudska ali i ženska prava, čije je mirovno putovanje– pešačenje i autostopiranje u beloj venčanici, od Milana preko Izraela do Azije, sa namerom da ovakvim činom podigne svest o potrebi globalnog mira, tragično završeno u zapadnoj Turskoj, gde je brutalno silovana i ubijena.

Rediteljka Bingol, odevena u crnu venčanicu, nastavlja putovanje tamo gde ga je Pipa skončala (sve do granice sa Sirijom), beležeći svojom kamerom tragove mira, poverenja, čovekoljublja, ali i suočavanja sa pozicijom žena– uznemiravanih, silovanih, maltretiranih, u današnjem savremenom i navodno ravnopravnom i demokratskom svetu...

Reditelj:

Bingöl Elmas je rođena 1976. Završila je Komunkacije, odsek za radio, film i televiziju. Radila je kao reporter za nekoliko nacionalnih kanala, potom kao pomoćnik direktora za TV program i Udruženje autora dokumentarnog filma u periodu između 2001. i 2008. Njeni najnoviji filmovi su „CicadAnt“ i „TransAsia“. Na svojim dokumentarcima je radila kao reditelj, scenarista i producent.

(Klik za veću sliku)