Arhiva Cinema City 2010.

Moj ujak

Mon Oncle

Žanr: Komedija
Zemlja porekla: Francuska
Godina proizvodnje: 1958.
Trajanje: 117 min.

Režija: Jacques Tati
Scenario: Jacques Lagrange, Jean L'Hote

Glavne uloge: Jacques Tati, Jean-Pierre Zola, Adrienne Servantie, Lucien Frégis, Betty Schneider, J.F. Martial, Dominique Marie, Yvonne Arnaud, Adélaïde Danieli, Alain Becourt, Régis Fontenay

Programska selekcija: Peđina lektira svetskog filma

Sinopsis:

Slapstik je na vrhuncu kada se Tatijev ekscentrični junak gospodin Hulot nađe u ultramodernoj kući svog rođaka i antiseptički uglancanoj fabrici koja proizvodi plastična creva. Tati je režirao i igra u drugom nastavku serije o Hulotu, divnoj satiri o mehanizovanom životu.

Reditelj:

Jacques Tati

U svim svojim filmovima, sem prvog i poslednjeg, Tati igra glavnu ulogu - nespretnog i društveno neprilagođenog gospodina Hulota. U prepoznatljivom kišnom mantilu, sa kišobranom i lulom, Hulot je medju najprepoznatljivijim karakterima svetske filmske komedije. Postoji nekoliko tema koje se vraćaju u svim njegovim filmovima, a naročito u "Moj ujak", "Playtime" i "Trafic". One obrađuju opsesiju materijalnim dobrima prepoznatljivu u zapadnim društvima, naročito konzumerizam u američkom stilu, ključajući pritisak modernog društva, površnost u odnosima medju različitim društvenim klasama, i hladna, često i nepraktična priroda svemirske tehnologije i dizajna.

Nagrade(Klik za vecu sliku)