Arhiva Cinema City 2010.

Metastaze

Metastases

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 82 min.

Režija: Branko Schmidt
Scenario: Ivo Balenović, Ognjen Sviličić

Glavne uloge: Darija Lorenci, Emir Hadžihafizbegović, Franjo Dijak, Ivo Gregurević, Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Ljiljana Bogojević, Predrag Vušović, Rakan Rushaidat, Rene Bitorajac, Robert Ugrina

Programska selekcija: Tribute: New Croatian Cinema

Sinopsis:

Film prati sudbinu četvorice zagrebačkh prijatelja iz kvarta, koji se nikako ne uspevaju uklopiti u društvo. Filip je lečeni narkoman koji se nakon rehabilitacije vraća u staro društvo, Dejo je sin jugoslovenskog oficira koji je stalno u sukobu sa ljudima kojima duguje novac, Krpa je netolerantni nasilnik koji tuče slabije i obožava fudbal, Bed Blu Bojse i kladionice, i Kiza, verni pratilac ekipe, alkoholičar, emotivac i ljubitelj mačaka. Sam naslov filma simbolično ukazuje na negativne pojave i poremećene vrednosti u društvu, koje su ukorenjene, i šireći se zahvataju sve socijalne kategorije.

Nagrade

Trejler

Reditelj:


Branko Schmidt

Rođen je u Osijeku 1957. godine. Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisuje Akademiju dramske umetnosti u Zagrebu, studije filmske i TV režije. Godine 1981. nastaje njegov diplomski rad, zapažena TV drama "Rano sazrijevanje Marka Kovača". Sledeće godine snima TV dramu "Hildegard" koja je bila proglašena najboljom TV dramom na području bivše države. Godine 1988. režira svoj prvi igrani film "Sokol ga nije volio" prema istoimenoj drami Fabijana Šovagovića, sa kojim na pulskom festivalu osvaja nagradu za debitanta godine. Tokom karijere snimio je mnoge drame, dokumentarne filmove, kao i dečiju TV seriju "Operacija Barbarossa" (1989.) prema delu književnika Ivana Kušana. U devedestima režira još tri igrana filma "Đuka Begović" (1991), "Vukovar se vraća kući" (1994), i "Božić u Beču" (1997) za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij. Filmografija "Sokol ga nije volio" (1988), "Đuka Begović" (1991), "Vukovar se vraća kući" (1994), "Božić u Beču" (1997), "Srce nije u modi" (2000), "Kraljica noći" (2001)


(Klik za veću sliku)