Arhiva Cinema City 2010.

Medeni mesec

Honeymoons

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Srbija, Albanija
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 95 min.

Režija: Goran Paskaljević
Scenario: Goran Paskaljević, Genc Permeti

Glavne uloge: Nebojša Milovanović, Jelena Trkulja, Jozef Shiroka, Mirela Naska, Lazar Ristovski, Petar Božović, Bujar Lako, Yllka Mujo, Danica Ristovski, Mira Banjac, Vlasta Velisavljević, Ljuma Penov

Programska selekcija: Nacionalna klasa

Sinopsis: (Out of competition)

Radnja filma Medeni mesec smeštena je u savremenoj Albaniji i Srbiji.

U njoj pratimo sudbinu dvoje mladih parova koji odlučuju da napuste svoje zemlje i odu u Zapadnu Evropu, u potrazi za boljim životom.

Albanski par, nakon svakojakih nezgoda, stiže na južnu granicu Italije, gde započinju njihovi problemi. Ista sudbina čeka i srpski par koji vozom stiže u Evropsku uniju, preko mađarske granice.

Iako nemaju nikakve veze sa incidentom koji se desio na Kosovu, u kome su dva italijanska vojnika izgubila svoje živote, zbog nesrećnog sleda događaja na granici ih hapse i optužuju. Ovo ih, bar privremeno, sprečava da ispune svoje snove, što je čest slučaj sa mladim ljudima na Balkanu, koji plaćaju za greške prethodnih generacija.


Reditelj:

Rođen je 22. aprila 1947. godine u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film - „Čuvar plaže u zimskom periodu”, snimio je 1976. godine.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 15 igranih filmova. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada: Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. godine za „Bure baruta”, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. godine za „Vreme čuda”, a list Varajeti svrstao ga je 2001. godine u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

On je prvi filmski režiser koji je 2002. godine u Minhenu dobio Nagradu Bernard Viki „Most” za humanizam u svojim delima.