Arhiva Cinema City 2010.

Kako da dresirate svog zmaja

How to train your dragon

Žanr: Animirani film/avantura
Zemlja porekla: SAD
Godina proizvodnje: 2010.
Trajanje: 98 min.

Režija: Chris Sanders, Dean DeBlois
Scenario: William Davies, Dean Deblois, Chris Sanders

Glavne uloge: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Craig Ferguson, Kristen Wiig, TJ Miller

Programska selekcija: The Cool Kidz

Sinopsis:


Ova avanturistička komedija smeštena je u mitski svet snažnih Vikinga i strašnih zmajeva, a zasnovana je na knjizi Kreside Kauel. U središtu priče je vikinški tinejžder, Štucko koji živi na ostrvu Berk, gde je borba sa zmajevima - način života. Njegovi napredni stavovi i neuobičajen smisao za humor nisu baš dobro prihvaćeni ni od strane plemena ni od strane glavešine... koji je sasvim slučajno Štuckov otac, Stamenko Silni. Kada se Štucko priključi obuci za ubijanje zmajeva sa ostalim vikinškim tinejdžerima – Astrid, Šmrkavkom Glasnim, Ribonogim, i blizancima Kamenkom i Kamenoglavim – on će videti svoju šansu da ima ono što je potrebno da postane borac. Ali kada sretne (i na kraju se i sprijatelji) sa povređenim zmajem, njegov svet će se okrenuti naglavačke. Ono što će početi kao Štuckov jedini način da dokaže sebe postaće mogućnost da se promeni budućnost celog plemena.

U filmskoj verziji „Kako da dresirate svog zmaja“, svetovi Vikinga i zmajeva postoje odvojeno – ali kada se ukrste, kao što to često biva, rezultat je eksplozivan i destruktivan. „Ovi Vikinzi su od kad su stupili na ostrvo Berk, bili napadani od strane zmajeva koji su im krali hranu i razarali domove. I tako imamo taj konflikt koji je usađen u umove generacijama koje pokušavaju da koegzistiraju,“ kaže jedan od režisera, Din DeBloa.

Trejler

(Klik za veću sliku)