Arhiva Cinema City 2010.

Hasanaginica

Hasanaga's Wife

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija
Godina proizvodnje: 1967.
Trajanje: 81 min.

Režija: Miodrag (Mića) Popović
Scenario: Miodrag (Mića) Popović

Glavne uloge: Đorđe Nenadović, Rade Marković, Relja Bašić, Milena Dravić, Ratislav Jović

Programska selekcija: Omaž domaćem autoru

Sinopsis:

Film rađen prema motivima istoimene narodne pesme, u kojoj majci, igrom sudbine rastavljenoj od dece, srce prepukne od tuge za njima.

Reditelj:

Mića Popović je rođen 12. juna 1923. u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu. Nakon Drugog svetskog rata, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Uvana Tabakovića. 1947. odlazi u Zadar, gde zajedno sa Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Bokšanom i Verom Božicković osnova čuvenu „Zadarsku grupu“. Po povratku u Beograd, svima je bilo zabranjeno da se vrate na svoje studije, jer je vlada rad „Zadarske grupe“ smatrala subverzivnim. Kasnije je svima, osim Popoviću, bilo dozvoljeno da se vrate studijima On je nastavio da se školuje zahvaljujući slikaru Tabakoviću.

Čuven po svom slikarstu, poznet je i kao autor nekoliko filmova koji pripadaju poetici „crnog talasa“. Dva njegova filma, „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“, bili su svojevremeno zabranjeni od strane vlasti zbog „neprihvatljivog sadržaja“.

1986. Miodrag (Mića) Popović izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.