Arhiva Cinema City 2010.

Grad života i smrti

Nanjing! Nanjing! / City of Life and Death

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Kina
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 132 min.

Režija: Chuan Lu
Scenario: Chuan Lu

Glavne uloge: Liu Ye, Gao Yuanyuan, Hideo Nakaizumi, Fan Wei

Programska selekcija: Exit Point

Sinopsis:

Kina, decembar 1937.

Zemlja je u ratu s Japanom. Japanske trupe dolaze do Nanjinga. Tokom narednih nekoliko nedelja bombardovanja, svi zvaničnici napuštaju grad u ruševinama. Lu, harizmatični kineski general, sa svojim ljudima kreće u odbranu svog grada, ulicu po ulicu. Imaju još jako malo municije, ali uprkos tome odbijaju da napuste grad. Gdin Tang je optimista dok pokušava da spase svoju porodicu odvevši ih u Međunarodnu bezbednosnu zonu, gde veliki broj kineskih civila nalazi utočište. Gđica Jiang, mlada kineska učiteljica, svesna je svoje misije- teži da zaštiti što je više moguće ljudi. Japanci preuzimaju grad i okupacija Nanjiga počinje.

Kadokava, tihi i romantični japanski vojnik, sa stravom posmatra brutalnost rata....dok pakao polako zavladava Nanjingom, svi oni pokušavaju da prežive u gradu u kom je lakše umreti nego preživeti...

Nagrade

Trejler

Reditelj:

Lu Čuan je jedan od najtalentovanijih režisera u Kini. Diplomac sa Pekinške filmske akademije je karijeru započeo kao scenarista za televizijske drame. Njegov rediteljski debi, igrani film Missing Gun (2001), bio je u selekciji festivala u Veneciji 2002. godine. Drugi igrani film, Kekexili, Mountain Patrol (2004), osvojio je Grand Jury Prize na Tokijskom festivalu, kao i nagradu Best Picture na Golden Horse Awards na Tajvanu.Grad života i smrti je njegov treći film, na kome je radio od 2005. godine i putem kog želi da predstavi svoju autentičnu viziju najgore bitke u Drugom Kinesko-japanskom ratu.

(Klik za veću sliku)