Arhiva Cinema City 2010.

Delije

The Tough Ones

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija
Godina proizvodnje: 1968.
Trajanje: 92 min.

Režija: Miodrag (Mića) Popović
Scenario: Miodrag (Mića) Popović

Glavne uloge: Bora Todorović, Dragana Kalaba, Jovan Janićijević, Ljuba Tadić, Ljubomir Ćipranić, Mira Stupica, Petar Lupa, Danilo (Bata) Stojković, Dušan Janićijević, Ljerka Draženović, Ljubica Janićijević, Mihajlo Ilić, Mirjana Vacić, Rade Marković

Programska selekcija: Omaž domaćem autoru

Sinopsis:

Ratni vihor je prošao, ali je ostavio trajne deformacije u ljudskoj psihi. Dva brata, prekaljena ratnika, vraćaju se posle oslobođenja u svoje selo, spaljeno i opustelo. Priznaju jedan drugome da su iz rata, kao trofeje, poneli šmajsere sa municijom. I ponovo povratak pucanju, igri kojoj su vični, koju vole. Pridružuje im se i Nemac pomerena uma, zaostao u kamenjaru posle razaranja sela. I u toj suludoj igri ginu sva trojica.

Reditelj:

Mića Popović je rođen 12. juna 1923. u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu. Nakon Drugog svetskog rata, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Uvana Tabakovića. 1947. odlazi u Zadar, gde zajedno sa Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Bokšanom i Verom Božicković osnova čuvenu „Zadarsku grupu“. Po povratku u Beograd, svima je bilo zabranjeno da se vrate na svoje studije, jer je vlada rad „Zadarske grupe“ smatrala subverzivnim. Kasnije je svima, osim Popoviću, bilo dozvoljeno da se vrate studijima. On je nastavio da se školuje zahvaljujući slikaru Tabakoviću.

Čuven po svom slikarstu, poznat je i kao autor nekoliko filmova koji pripadaju poetici „crnog talasa“. Dva njegova filma, „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“, bili su svojevremeno zabranjeni od strane vlasti zbog „neprihvatljivog sadržaja“. 1986. Miodrag (Mića) Popović izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.