Arhiva Cinema City 2010.

Crnci

The Blacks

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 78 min.

Režija: Goran Dević, Zvonimir Jurić
Scenario: Goran Dević, Zvonimir Jurić

Glavne uloge: Ivo Gregurević, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Nikša Butijer, Emir Hadžihafizbegović, Stjepan Pete, Saša Anočić

Programska selekcija: Tribute: New Croatian Cinema

Sinopsis:

„Tražeći neprijatelja, našli su ga gdje su se najmanje nadali – u sebi samima.“

Film prati odred specijalaca na tajnoj misiji u trenutku kada je na snazi primirje. Odred pod imenom „Crnci“ zbog toga mora biti rasformiran. Međutim, komadant odreda, koji je izgubio svoja tri vojnika, uprkos potpisanom primirju, organizuje akciju izvlačenja tela poginulih, želeći da istovremeno minira branu i tako ugrozi neprijatelja. Ostatak odreda, svako mučen svojim osećanjem krivice i sumnjom, kreće u akciju, ne pretpostavljajući da će najveće neprijatelje naći ne tamo gde ih očekuju, već u sebi samima.

Nagrade

Trejler

O rediteljima:

Goran Dević

Rođen u Sisku 1971. Studirao je pravo, arheologiju i film na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu. Režirao je dokumentarce i nekoliko kratkih filmova.

Zvonimir Jurić

Rođen je 1971. u Osijeku gde je završio osnovnu i srednju školu (smer matematika-informatika). Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu. Režirao nekoliko dokumentaraca, igrani film za koji je pisao i scenario, televizijske serije, deo omnibusa. Živi i radi u Zagrebu.

(Klik za veću sliku)