Arhiva Cinema City 2010.

Burduš

Burdus

Žanr: Komedija
Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija
Godina proizvodnje: 1970.
Trajanje: 86 min.

Režija: Miodrag (Mića) Popović
Scenario: Žika Lazić

Glavne uloge: Danilo (Bata) Stojković, Dušan Janićijević, Jovan Janićijević, Ljubica Janićijević, Miloš Kandić, Mira Peić, Zorica Gajdaš, Dragomir Bojanić – Gidra, Jelisaveta Sablić, Ljiljana Šljapić, Milan Srdoč, Miodrag Andrić (Ljuba Moljac), Rade Marković

Programska selekcija: Omaž domaćem autoru

Sinopsis:

Tri siromašna muzikanta, vašarska zabavljača, zahvaljujući učestvovanju u jednoj televizijskoj seriji, postaju poznate ličnosti i bogati ljudi. Neočekivani uspeh i novac razdvojiće stare prijatelje. Basista Burduš, usamljen i izgubljen, odluči da krene na put u potragu za novim drugovima, ali mu se na stanici pridruže stari prijatelji i pošto su ponovo pronašli sami sebe, vesele se u vozu na svoj, ciganski način.

Reditelj:

Miodrag (Mića) Popović

Mića Popović je rođen 12. juna 1923. u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu. Nakon Drugog svetskog rata, upisao je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Ivana Tabakovića. 1947. odlazi u Zadar, gde zajedno sa Batom Mihajlovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Bokšanom i Verom Božicković osniva čuvenu „Zadarsku grupu“. Po povratku u Beograd svima je bilo zabranjeno da se vrate na svoje studije - vlada je rad „Zadarske grupe“ smatrala subverzivnim. Kasnije je svima, osim Popoviću, bilo dozvoljeno da se vrate studijima, a on je nastavio da se školuje zahvaljujući slikaru Tabakoviću.

Čuven po svom slikarstu, poznat je i kao autor nekoliko filmova koji pripadaju poetici „crnog talasa“. Dva njegova filma, „Čovek iz hrastove šume“ i „Delije“, bili su svojevremeno zabranjeni od strane vlasti zbog „neprihvatljivog sadržaja“.

1986. Miodrag (Mića) Popović izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.