Arhiva Cinema City 2010.

Afera Zbogom

L’ Affair Farewell / Farewell

Žanr: Triler
Zemlja porekla: Francuska
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 113 min.

Režija: Christian Carion
Scenario: Eric Raynaud, Christian Carion

Glavne uloge: Emir Kusturica, Guillaume Canet, Alexandra Maria Lara, Ingeborga Dapkunaite, Oleksii Gorbunov, Dina Korzun, Philippe Magnan

Programska selekcija: Exit Point

Sinopsis:

Moskva, početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, u jeku Hladnog rata.

Sergej Grigorijev, visoki oficir KGB-a, odlučuje da se odmetne od vlasti i sruši postojeći sovjetski sistem. On se diskretno povezuje sa Pjerom Fromanom, francuskim inženjerom koji radi u Moskvi i počinje postepeno da mu prosleđuje najpoverljivije informacije koje su u kratkom roku zainteresovale sve zapadnjačke tajne službe. Sam Miteran je obavešten o ovome i odlučuje da se obrati američkom predsedniku Reganu. Pune dve godine traje operacija „Zbogom“, kako ju je nazvala francuska špijunska služba i pune dve godine Gregorijev uspeva da sakrije svoju tajnu od KGB-a, ne traživši baš ništa zauzvrat, doživljavajući novac kao krajnje kapitalistički izum. On je jednostavno pratio svoju sudbinu, da bi novi svet osvanuo za njegove sunarodnike, ali i za njegovog sina.

Trejler

Reditelj:

Kristijan Karion rođen je 1963. godine u Kambraiju (Severna Francuska). Svoj prvi igrani film, Une hirondelle a fait le printemps, režirao je 2001. godine, sa Michel Serrault i Mathilde Seigner u glavnim ulogama. Drugi igrani film iz 2005, Merry Christmas, dobio je odlične kritike tokom prikazivanja na Kanskom festivalu iste godine. Film je predstavljao francusku kinematografiju na dodeli Oskara 2006. godine, a prikazan je i na ceremoniji dodele Zlatnog globusa. 2008. počinje da snima „Afera Zbogom“ (koja je po Reganu bila jedna od najvažnijih špijunskih operacija dvadesetog veka), sa Gijom Kaneom i Emirom Kusturicom u glavnim ulogama. 

(Klik za veću sliku)