Arhiva Cinema City 2010.

32. decembar

32nd of December

Žanr: Drama
Zemlja porekla: Bosna i Hercegovina, Srbija
Godina proizvodnje: 2009.
Trajanje: 88 min.

Režija: Saša Hajduković
Scenario: Saša Hajduković

Glavne uloge: Aleksandar Stojković, Nikolina Djordjević, Anja Stanić, Dragana Marić, Ljubiša Savanović, Slobodan Perišić

Programska selekcija: Nacionalna klasa

Sinopsis:

Novogodišnja noć i tri isprepletane priče.

U diskoteci, Piksi, 30-godišnji vlasnik male lokalne kafane, izazvan od strane svojih prijatelja, pokušava da osvoji Unu, mladu buntovnicu bez razloga. Tokom slavlja, odnosi se menjaju i Piksi je odlučan u nameri da sa Unom ode dalje od jednovečernje avanture. Problem nastaje kada se situacija uozbilji i kada dodje do očitog razmimoilaženja u shvatanju njihovih pozicija. Jedan sudar rešava sve.

Dragana, devojka sa velikim životnim i ljubavnim očekivanjima i ružičastom vizijom sveta oko sebe, na nivou američkih melodrama, upoznaje Ljubu, korumpiranog policajca koji živi sa roditeljima. U njihovom dogovoru za novogodišnju noć, ona gradi svoju budućnost. Prilikom tog susreta, Ljubo pokazuje svu svoju sirovost i Draganin san pada u vodu. Ona odlazi iz njegovog stana emotivno unakažena. Dragana sve to skriva od svoje najbolje prijateljice Une koja se u tom trenutku provodi u diskoteci sa Piksijem. Ljubo odlazi u Piksijevu kafanu da uzme unapred dogovoreni mito.

Sina, sitni klošar, koji živi od povremenih sitnih, legalnih i nelegalnih poslova se zaljubio u Ljubicu, provincijalku čiste duše. Njihov plan je da za novu godinu pobegnu u planinu kod njegovih rođaka i plan će biti realizovan čim Sina uzme novce od Piksija za posao koji mu je davno uradio.

U malom gradu na Balkanu, u Novoj godini ništa novo, sve sudbine teku bez prestanka, nezaustavljivo

Reditelj:

Saša Hajduković je režiser rođen u Banja Luci. Nakon srednje škole upisuje se na banjalučku Akademiju umetnosti na odseku režije kod profesora Predraga Velinovića. 2006. godine dobio je nagradu za najbolji nacionalni film na festivalu kratkog filma “Kratkofil”. Radio je kao asistent režije na nekoliko pozorišnih predstava.