22/06/2011 08:39

Uzbudljiv peti dan grada bioskopa je pred nama!

Arena Cineplex sala 5 - pogledajte!

Peti dan festivala Cinema City možete započeti neverovatnim doživljajem neobičnog filmskog sveta čuvenog Gaspara Noea kroz misteriju stanja glavnoj junaka „Ulaza u prazninu“. Vizuelno i idejno moćan, film „Ulaz u planinu“ počinje u 15:30h u sali 5 bioskopa Arena Cineplex i predstavlja istinsku pikanteriju za sve filmofile. Nakon filma selekcije 360°, u 18h ulazimo u svet domaće kinematografije projekcijom film „Zajedno“ Mladena Matičevića koji uspešno dočarava snažnu emotivnu borbu bračnog para nakon otkrivene preljube. 20:30h vreme je za Exit Point i film „Crno i belo“, ljupku priču predstavljenu kroz intrigantne sudbine posetilaca jednog bara u Ankari, koja govori o prolasku vremena, prijateljstvu i dragim sitnicama koje čine život. U 23h ne propustite priliku da pogledate film „Beli beli svet“ Olega Novkovića, modrenu tragediju o ljudima sa margine, koja je osvojila na grade na brojnim prestižnim svetskim filmskom festivalima, poput Lokarna, Kotbusa i drugih. U glavnim ulogama igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski i Mira Banjac.

Arena Cineplex sala 2 - pogledajte!

Projekcije filmova u sali dva biokopa Arena Cineplex počinju u 16h filmom “Obilaznica” Bogdana Apetrija koji se prikazuje u okviru selekcije Exit Point. Šta se sve desilo Matildi za 24h dopuštenog odsustva iz zatvora koje je planirala da završi begstvom?! – pogledajte u uzbudljivoj drami rumunskog autora Apetrija.  Posetioci festivala imali su priliku da juče u okciru CineYouth programa upoznaju glavnu glumicu filma, Anu Ularu. Ovogodišnja selekcija Democracy/ Export-Import donela je neke od najboljih dokumentarnih filmova – u ovu činjenicu možete se uveriti već u 18h kada slede naslovi “Ulica Abu Džamil” i “Plesni dečaci Avganistana”. Otkrijte kako je živeti u ilegalnim tunelima koji predstavljaju jedine izvore života u Rafi, na južnom obodu pojasa Gaze i kako nastaju “plesni dečaci”, seksualno eksploatisani, siromašni i vrlo mladi muškarci Avganistana. 20h je vreme za triler sa elementima naučne fantasike pod nazivom “The Show Must Go On” u režiji Nevija Marasovića, nakon kog ćete na fenomen rijaliti šoua gledati potpuno drugačije! Kako je živeti pod pretnjama smrću od najopasnije mafijaške mreže Kamora, pogledajte u šokantnom dokumentarnom ostvarenju “Roberto Savijano: u senci smrti”, priči o piscu koji je napisao svetski bestseler “Gomoru” u kom je raskrinkao ozloglašenu Kamoru ali i doveo u opasnost svoj život. Film o Savijanu počinje u 22:30h.

Arena Cineplex sala 1 - pogledajte!

Kosmička poema “Četiri puta” je filmski zapis u životnom ciklusu, o životu i smrti kao nužnom "početku" i "kraju" jednog beskonačnog kruga. Ovo poetsko i meditativno ostvarenje izuzetne vizuelne lepote u režiji Framartina možete pogledati u sali jedan bioskopa Arena Cineplex sa početkom u 16h. Filmske retrospektive stranim autorima petog dana festivala započinjemo u 18h filmom “Kuća” autora Šarunasa Bartasa, apstraktnoj priči izuzetne vizuelne lepote o staroj kući pokraj jezera, koja je možda samo fantazija ili san jednog od njenih brojnih intrigantnih stanovnika. Potom u 20:30h sledi „Prokletstvo“ Bele Tara, besprekorne fotografije i kompozicije, koje govori o univerzalnoj borbi – večnom sukobu između varvarstva i civilizacije... U 23h pogledajte film Kedžežavske “Vrane” – poetsku dramu o devetogodišnjoj devojčici Vroni koja kindapuje dete sa namerom da se stara o njemu jedan dan, kako bi zadovoljiva sopstevnu želju za bliskošću i porodicom.

Katolička porta - pogledajte!

U bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti peti dan festivala počinje u 21:15h filmom „Iznad nas je samo nebo“ Jana Šonburga. Da li nam neko može nedostajati toliko mnogo da počinjemo da ga prepoznajemo u drugoj osobi? Može li čežnja za prošlom ljubavlju roditi novu? Ovo su neka od pitanja kojima nam se, kroz svoje debitantsko i nagrađeno ostvarenje „Iznad nas je samo nebo“ , obraća reditelj Šomburg. Ne propustite priliku da nakon filma pozdravite reditelja filma i učestvujete u Q&A programu. U svet savremenog domaće kinematografije ući ćemo projekcijom ostvarenja “Šišanje” Stevana Filipovića, pričom o odrastanju, ljubavi i pogrešnim izborima glavnog junaka Novice. Mladi matematički genije pridružuje se grupi navijača i postaje skinhed. Film govori o tome koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj i živote svojih najbližih. Biće prikazan u terminu od 23:15h.

Kulturni centar - pogledajte!

Festivalsku lokaciju Kulturni centar Novi Sad petog dana festivala, sa početkom u 16h, otvara kultni domaći film “Bitka na Neretvi” Veljka Bulaića u kom jednu od glavnih uloga tumači Velimir Bata Živojinović, čuveni domaći glumac kojem je posvećen ovogodišnji program pod nazivom Omaž domaćem autoru. Od 19h časova družimo se sa autorima selekcije Up to 10.000 bucks i njihovim kreativnim filmskim izrazima: “Svakih pet minuta” Vojin Vasović, “Dobro sam, odoh” Ivan Stojiljković, “9. mart” Irena Škorić, “Diploma” Yaelle Kayam, “Kraj” Predrag Bambić. Od 21h sledi ostvarenje “Potraga” francuske rediteljke i glumice Marine Deak. Rediteljski debi Deakove, udara oštar šamar konzervativizmu predstavljajući dosledan portret savremene žene.  Francusku umetnicu ćete biti u prilici da upoznate danas, u 13h, u okviru CineYouth programa. Vreme za iskren smeh i filmske klasike zlatnog doba počinje u 23h projekcijom kultne komedije “Silom dadilja” u kom glavne uloge tumače nezaboravne holivudske zvezde, Ketrin Hepbern i Keri Grant.

Dunavski park - pogledajte!

Za raspoloženje puno osmeha u bioskopu na otvorenom u Dunavskom parku zadužena je romatična muzička komedija “Zduhač znači avantura” Milorada Milinkovića sa počekom u 21:15. Nakon ove projekcije, Planet Rock nam predstavlja "Velevet Goldmine" u 23:15h. Ostvarenje višestruko nagrađenog kontroverznog reditelja Toda Hejnsa, čuvenog po vrlo provokativnim filmovima, razrešava misteriju lažnog ubistva nekadašnjeg glamrok heroja Brajana Slejta. Glavne uloge tumače Ijan Mekgregor i Kristijan Bejl.

Odaberite svoje filmske favorite, napravite satnicu na našem sajtu i upustite se u filmsku avanturu petog dana festivala Cinema City!