Arhiva Cinema City 2011.

Žiri

Žiri selekcije Nacionalna klasa

FILIP AZURI

Filip Azuri, rođen 1971. godine, filmski je kritičar. Od 1999. godine uglavnom piše za francuski dnevni list „Libération”. Piše o knjigama i fotografiji za francuski nedeljnik „Les Inrockuptibles”, sarađuje sa časopisima „Vogue”, „Cahiers du Cinéma”, „GQ”, „Nobody” (Japan), „Trafic”... Koosnivač je književnog bloga „Discipline in Disorder” i jedan je od ozloglašenih momaka koji stoje iza bloga o elektronskoj muzici „Alainfinkielkrautrock”.

U poslednjih deset godina objavio je nekoliko knjiga: Žan Kokto, neredi (Cahiers du Cinéma), Fantomas, moderan stil (Yellow Now), Stigma (u saradnji sa Antoanom D'Agatom). Ove godine, objavio je knjigu O Verneru Šreteru, koji se ne plaši smrti (Capricci). Već duže vreme radi na monografiji o Filipu Garelu.


ŠARUNAS BARTAS - Predsednik žirija

Šarunas Bartas, filmski režiser i glumac, rođen je 1964. godine u Siauliaiju u Litvaniji. Diplomirao je filmsku režiju na Institutu Gerasimov u Moskvi (VGIK) 1991. godine. „Studio Kinema”, prvi nezavisni filmski studio u Litvaniji, osnovao je 1989.

Svrha osnivanja ovog studija bila je jasna: želja je bila stvaranje uslova za snimanje filmova bez ikakvog oblika komercijalne cenzure ili nasilja, i uslova u kojima je dozvoljeno originalno stvaralaštvo, bez mešanja u kreativnost.

Bartas je jedan od najistaknutijih evropskih savremenih filmskih reditelja. Njegovi filmovi su prikazivani u Kanu, Veneciji, Berlinu, i mnogim drugim međunarodnim filmskim festivalima. Deo ovogodišnjeg festivala Cinema City je svojevrsni omaž Šarunasu Bartasu.


JAN CVITKOVIČ

Arheolog, scenarista, reditelj, glumac, pesnik.

EVA HUBERT

Eva Hubert je izvršni direktor Filmskog fonda Hamburg Šluzvig-Holsten. Nakon studiranja politike, istorije i pedagogije u Hamburgu, Eva Hubert radila je nekoliko godina kao nastavnik, i izabrana je za predstavnika u Hamburškoj Skupštini, kao član Zelene stranke. Osam godina je radila na istraživanju medija pri institutu Hans Bredov. Jedna od njenih zasluga je i izdanje „Međunarodnog priručnika za radio i televiziju". Eva Hubert je član Evropske filmske akademije, i ima nekoliko počasnih pozicija u Hamburgu.


BEKI PROBST

Beki Probst je direktorka Evropskog filmskog marketa od 1988. godine. Rođena u Istanbulu, studirala je prava i novinarstvo pre ulaska u dnevni list „Tercuman" i nedeljnik „Hajat". Od 1981. do 1988. godine, Beki Probst je radila kao delegat Berlinskog međunarodnog filmskog festivala za Tursku i Grčku.

Godine 1985, organizovala je sajam za Međunarodni filmski festival u Lokarnu. Bila je i deo selekcione komisije ovog festivala do 1995. godine. Direktor „Filmskog sajma” na Berlinskom filmskom festivalu postala je 1988. godine. Preimenovala je ovu sekciju u Evropski filmski market. Pod njenim menadžmentom, Evropsko filmsko tržište postalo je jedan od najvećih i najznačajnijih međunarodnih filmskih sajmova. Godine 1992, Beki Probst je proglašena za Viteza umetnosti i književnosti od strane francuskog ministra kulture.


Žiri selekcije Exit Point

DOROTA KĘDZIERZAWSKA

Predsednica žirija

Dorota Keđežavska rođena je 1957. godine u poljskom gradu Lođ. Njena majka, filmska umetnica Jadviga Kađeževska, režirala je dečije filmove i vodila je svoju ćerku na snimanja, izlažući je svetu filma i upošljavajući je kao svog asistenta kada je odrasla. Njena prva univerzitetska diploma bila je sa Kulturoloških studija na Univerzitetu u Lođu. Zatim je studirala Film na Institutu Gerasimov u Moskvi, a onda je pohađala Filmsku školu u Lođu, u periodu između 1981. i 1985. godine, gde je režirala i svoje prve filmove. Snimila je četiri kratka igrana i dokumentarna filma pre prvog dugometražnog. Njena jedinstvena vrsta filma uglavnom se fokusira na živote i iskustva neprivilegovane dece i žena.


SERGEY LAVRENTIEV

Sergej Lavrentijev započeo je svoju karijeru kao glumac sedamdesetih godina. Diplomirao je na Institutu Gerasimov u Moskvi. Tokom perestrojke je postao vodeći filmski kritičar, poznat kao jedan od osnivača novog talasa u sovjetskoj filmskoj kritici. Pisao je za brojne publikacije – „Sovjetski ekran”, „Iskustvo kino”, „Kultura”.

Posle članka „Beskrajna priča” (1987), u Sovjetskom Savezu je okončana cenzura stranih filmova. Od 1999. godine, programski je direktor dva internacionalna festivala – „Faces of Love” u Moskvi i festivala „Kinotaur” u Sočiju, a od 2001. godine i dečjeg festivala „Kinotavrik” u Sočiju.ANA MARIA ROSI

Filmski i televizijski reditelj. Diplomirala na FDU u Beogradu. Radila je godinama na televiziji, gde je postavila i režirala brojne emisije, od kojih se neke i danas emituju. Autor je dokumentarnih, promotivnih filmova, reklama. Bavila se marketingom.

Reditelj je srpskog dela filma Neke druge priče, koji je prvi put prikazan prošle godine na festivalu Cinema City, dok je internacionalnu premijeru imao u Taormini. Nakon toga, pozvan je i prikazan na više od trideset festivala. Dobio je pet nagrada.


IGOR ŠTERK

Igor Sterk je rođen 1968.godine. Diplomirao je na Filmskoj akademiji u Ljubljani. Njegov prvi igrani film Ekspres, ekspres (1997) osvojio je 15 međunarodnih nagrada. Njegov drugi igrani film, Ljubljana (2002), nominovan je za nagradu "Tigar" na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu.

Njegov treći film, Tuning, svetsku premijeru imao je u takmičarskom delu festivala u Karlovim Varima 2005. godine. Film je dobio nagradu za najbolji igrani film na festivalu Manhajm-Hajdelberg. Njegov kratki film Everi Breath You Take (2008) uvršten je u takmičarsku selekciju u Veneciji.

Njegov poslednji film, 9:06, osvojio je 9 nagrada na Slovenačkom filmskom festivalu 2009. godine, uključujući i nagradu za najbolji film godine. Osvojio je tri međunarodna priznanja.


VISAR VISHKA

Visar Viška je glumac. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju 1999. godine, u klasi Ljubiše Georgijevskog. Igrao je u mnogim filmovima i TV serijama, uključujući i Balkan bazar, uvršten u selekciju „Balkan Box” ovogodišnjeg Cinema City festivala.

Bio je savetnik za film ministra za kulturu Republike Makedonije 2007. godine. Bio je selektor 33. i 34. Međunarodnog pozorišnog festivala MOT u Skoplju (2008-2009).

Visar Viška je vodio dva festivala pop muzike - Nota Fest 2003. i 2004. godine, i Mikrofoni i Arte 2005. godine.
Žiri selekcije Up to 10.000 bucks

NIKOLA LJUCA

Rođen 22.10.1985. u Beogradu. Završio klasično odeljenje Filološke gimnazije. Apsolvent filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Slobodana Šijana i Stefana Arsenijevića. Govori engleski i italijanski jezik. Za kratkometražni film Četvrtak dobija prvu nagradu u kategoriji „Up to 10 000 bucks“ na festivalu Cinema City u Novom Sadu 2010. godine. Nakon toga, film je učestvovao na preko 10 domaćih i međunarodnih festivala, osvojivši nagrade za kameru i glumu u Montrealu (Kanada) i nagradu za režiju u Banja Luci (BiH). Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu, Vlažnost vazduha, sa kojim je učestvovao na Script Station-u u okviru Berlinskog filmskog festivala i na CineLink-u, koprodukcijskom marketu Sarajevskog filmskog festivala.


VLADIMIR PASKALJEVIĆ

Vladimir Paskaljević je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov studentski film Delfini su sisari (1997) osvojio je nekoliko međunarodnih priznanja, između ostalog i priznanje međunarodne kritike na festivalu u Montrealu, 1997. godine. Od tada je snimio dokumentarnu TV seriju za RTS pod nazivom Koža, o integraciji romske dece u srpsko društvo. Napisao je i pozorišnu komediju Preterano nasledstvo, koja je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), i objavio roman pod naslovom BDSM, o paradoksima nacionalnih podela. Po njegovom scenariju je Goran Paskaljevic snimio film Optimisti (2006), koji je osvojio brojne nagrade širom sveta. Đavolja Varoš (2009) je prvi igrani film Vladimira Paskaljevića. Bio je premijerno prikazan na mnogim festivalima, između ostalog u Karlovim Varima, Roterdamu, Montrealu. Osvojio je nagrade, između ostalog, i u Trstu, Palm Springsu, Atini.


DAMIR TODOROVIĆ

Damir Todorović je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Angažovan je u različitim oblastima scenskog istraživanja: gluma, video art, režija, performans. Zahvaljujući svetski priznatoj kasting direktorki Šajli Rubin, 2006. godine započinje međunarodnu u filmsku karijeru. Filmovi u kojima je do sada ostvario zapažene uloge su: Antonio Guerriero di Dio (2006), The Nativity Story (2006), Splendid’s (2004), Fade to Black (2006), Butterfly Zone (2009), i, Tatanka (2011), trenutno u italijanskim bioskopima i rađen po poslednjoj knjizi Roberta Savijana (Roberto Saviano) La bellezza e l'inferno. Damir ima takođe bogato pozorišno iskustvo. Od 2001. godine sarađuje sa brojnim pozorišnim kompanijama u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Velikoj Britaniji.