Arhiva Cinema City 2011.

Cinema City 2011

Festival Cinema City, koji se održao od 18. do 25. juna, obeležila je sjajna atmosfera bioskopa na otvorenom, unapred rasprodate projekcije za domaće premijere, kao i posebno interesovanje mladih za CineYouth, akademski program festivala.

Posetioci festivala bili su u prilici da razgovaraju sa svetski značajnim autorima poput Bele Tara, Šarunasa Bartasa, Dorote Keđežavske, kao i da pogledaju retrospektive priređene u čast čuvenih reditelja, kao i legendarnog domaćeg glumca, Velimira Bate Živojinovića.

Za najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa proglašeno je ostvarenje „Tilva Roš“ mladog reditelja Nikole Ležaića, dok je u selekciji Exit Point priznanje za najbolji film ponela „Kavasakijeva ruža“ u režiji Jana Hrebejka. U trećoj takmičarskoj selekciji pod nazivom Up to 10.000 bucks za najbolji film proglašen je „9. ožujakIrene Škorić.

U okviru platforme CINEMA NOW festivala Cinema City predstavljeni su i neki od mladih filmskih autora koji čine savremeni domaći film i čija su ostvarenja prikazana na ovogodišnjem festivalu. Cinema City će nastaviti da razvija ovu platformu u godinama koje dolaze, stavljajući fokus na mlade stvaraoce.

Muzički program obeležili su uzbudljivi nastupi Darkwood Duba, britanskog DJ-a i muzičara Henrija Smitsona poznatijeg kao DJ Riton, nastup popularnog novosadskog dvojca The Good Guys, benda Kanda, Kodža i Nebojša i mnogih drugih. Soundtrack festivala 2011 potpisao je sastav Medicine Man sa albumom Data Jazz koji je predstavio svojevrsni miks žanrova - od džeza, preko brejk bita i fjužna, do roka, i spojio kreativne snage mnogih autora, na čelu sa Igorom Lečićem Lekom.

Pored već tradicionalnog filmskog programa, nove selekcije festivala Cinema City 2011, Nobarcode, Hungry Days i 360°, privukle su značajnu pažnju posetilaca festivala.  Osam dana festivala obeležilo je 150 prikazanih filmova i preko 60 premijera u okviru 14 selekcija, odlične žurke otvaranja i zatvaranja na Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je festival posetilo više od 80.000 posetilaca!