14/09/2015 10:11

Završena 72. Mostra - dodeljene nagrade najboljima

Za najbolje ostvarenje 72. Venecijanskog festivala proglašen je venecualanski film "Desde Alla" Lorensa Vigasa, dok Srebrnog lava za najbolju režiju osvojio Pablo Trapero za film "El Clan".




Film "Desde Alla" (Izdaleka), zasnovan je na priči Giljerma Arijage, i prati srednjovečnog čoveka koji se zaljubljuje u mladog kriminalca. Za najbolje glumce proglašeni su Fabris Lučini za ulogu u filmu "L'hermine" i Valerija Golino za film "Per amor vostro". Priznanje Grand Jury Prize otišlo je u ruke američkih autora, Čarija Kaufmana i Djuka Džonsona, za film Anomalisa. Protagonista filma "Beast of No Nation", Abraham Atah, nagrađen je kao najbolja mlada nada. U nastavku pogledajte celokupnu listu nagrađenih: nagrade 72. Mostre.




Američki reditelj meksičkog porekla Alfonso Kuaron, koji je osvojio sedam Oskara 2013. godine za film “Gravitacija”, bio je predsednik žirija ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji. Kuaron je predsedavao žirijem koji su činili Elizabeth Banks, Emmanuel Carrère, Nuri Bilge Ceylan, Hou Hsiao-hsien, Diane Kruger, Francesco Munzi, Pawel Pawlikowski i Lynne Ramsey, i koji su odluku o najboljima doneli nakon što su pogledali 21 film u konkurenciji.