04/09/2017 09:45

Završen Gradić fest: umetnost oživela usnulo Podgrađe

Podgrađe Petrovaredinske tvrđave oživelo je proteklog vikenda još jednom na izuzetan način, uz pomoć umetnosti koja je u barkonu sredinu podno vekovnih zidina privukla posetioce u velikom broju, uprkos ne baš idealnim vremenskim uslovima. Završno veče Gradić festa, obeležili su nastupi umetnika različitih profila sa raznih meridijana, a dominirali su, uobičajeno - muzika i film.


Prohladna noć u Beogradskoj ulici, srećom bez padavina, počela je finalnom izvedbom polaznika radionice "Kako biti klovn" pod mentorstvom znamenitog svetskog reprezenta ove scenske umetnosti - Žana Menigoa. Desetak lokalnih entuzijasta, budućih glumaca ili aktivnih igrača i performera, spremnih da ponesu tešku scensku šminku i crvene noseve, pobralo je velike aplauze u čemu su najveći doprinos imali najmlađi posetioci Gradića. Ništa manje burno nije bilo ni tokom akrobatskih bravura sa biciklima i vatrom u izvedbi kanadskog adrenalinskog dua Les Dudes. Nedaleko odatle, mladi pesnik iz Varaždina, Matko Abramić, sedeo je sa pisaćom mašinom i na licu mesta pisao pesme na poklon radoznalima, koji su mu zadavali teme uz pomoć samo jedne reči. 

U okviru Cinema city filmskog programa festivala, program je počeo projekcijama u zatvorenom bioskopu Beogradski indoor cinema u gde su prikazani filmovi "Povratak", režisera Predsraga Jakšića, film koji je oduševio publiku Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar”, a do kraja večeri na ovoj lokaciji posetioci festivala imali su priliku da pogledaju i film “Prljavština” Tereze Nvotove, kao i film Zoltana Bicskei “Snevani snegovi”.

Na otvorenoj lokaciji u Nazorovoj ulici Nazorova open air cinema veče je otvorio film koji je stigao  iz dalekog Čilea i koji govori o teorijama zavere i borbe “Adrijanin pakt”. Nakon njega publika je uz smeh uživala u filmu Niloke Koja “Stado”, koja nam je predstavila život filma iza kamere. 


Iza Beogradske kapije na lokaciji  Kapija Open Air Cinema prikazana su tri filma. Prvi među njima bio je film “Poslednja porodica” režisera Jana P. Matuszynskog. Nakon njega i na veliko oduševljenje publike prikazan je film koji je do sada privukao veliku pažnju publike širom sveta “Gimme Danger” film Džima Džarmuša o muzičkoj legendi Igi Popu. Svi oni koji su ispratili poslednje veče festivala do saqmog kraja na ovoj lokaciji gledali su film iz Bolivije “Mračna lobanja” režisera Kiro Russoa, koji prati priču mladića i njegovu unutrašnju borbu u surovim uslovima Bolivije. 

Lokacija Rampin put open air cinema, na putu koji vodi od crkve Sv. Juraja ka Tvrđavi, predstavljeni su filmovi selekcije Up to 10 000 bucks. Takođe, na ovoj lokaciji Novosadskoj publici koja se odazvala u ogromnom broju premijerno se predstavio film “Kontakt” Mihajla Obrenova, film koji prati novosadske muzičke subkulture u poslednjih dvadeset godina i broji neverovatnih 140 sagovornika. 


Žiri mladih, koji je svako veče, na lokaciji Rampin put open air cinema pratio filmove iz Up to 10 000 bucks selekcije doneo je konačnu odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade Žirija mladih kratkometražni film “Leta” Erika Romera iz Škotske: "Kao film koji  oduševljava kako pričom, tako i načinom na koji je ona prikazana, te odličnom glumom i veoma upečatljivom poslednjom scenom, Leta ostavlja snažan utisak i prema mišljenju Žirija mladih zaslužuje nagradu.". Osim ovog filma Žiri je doneo odluku da su i dva filma ostavila poseban utisak na njih a to su filmovi “Videla sam te” iz Južne Koreje i film “Prednji far” Ionut Gaga iz Rumunije. U svojoj eksplikaciji, Žiri mladih je naveo da je film "Videla sam te" nagrađen Posebnim priznanjem zbog lakoće kojom gledaoca vrtoglavom dramaturgijom i estetikom uvlači u priču i poigrava se sa njegovim umom i emocijama, dok rumunski film "Prednji far", koji kroz biblijsku konotaciju perpetualnog preplitanja dobra i zla, prikazuje večni rat u nama i vizualizovan je na vrlo nesvakidašnji način, pa se zbog toga izdvaja i zaslužuje Posebno priznanje.

Publika koja je takođe je u toku sva tri dana festivala glasala za najbolji film donela je odluku da je ovogodišnji pobednik na osnovu glasova publike film Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar”.  

Među muzičkim poslasticama završne večeri Gradić festa, istakao se holandsko-srpski duo Trance n dance, inovativnim pristupom trens muzici uz pomoć suptilne elektronike i izvornog aboridžinbskog instrumenta diđeridu. Pored crkve Svetog Jurja pažnju su privukli još i najmlađi učesnik festivala, Čildado iz Tuzle, kao i njegova novosadska koleginica kantautorka Olivera Popović. Na rampinom putu briljirala je domaća i internacionalna zvezda u usponu Luke Black, uz odličnu scensku izvedbu vokalnog dark elektro popa i raskošne kostime, kao i beogradski neo-poperi Herz, sa izvanrednim frontmenom Acom Šišićem. Najbolji zvuk i najbrojnija poseta kod Beogradske kapije obeležili su nastupe hedlajnera poslednje večeri, rasviranih latino majstora Mambo stars i saundsistema koji je u Petrovaradin stigao sa predvodnikom domaćeg rege pokreta Hornsmanom Koyotom. Beskrajan predponoćni šou u glavnoj ulici Podgrađa imali su i berlinski The Trouble Notes, čiji je ultratemperamentni akustični etno spektakl podigao nivo adrenalina do neslućenih granica i potrajao do poslednjeg atoma snage oduševljenih srećnika u prepunom auditorijumu.