23/08/2012 15:13

"Vrata" Ištvana Saba u bioskopima 6. septembra

izvor: Tanjug

Najnoviji film poznatog mađarskog reditelja, oskarovca Ištvana Saba "Vrata", sa dobitnicom Oskara Helen Miren i austrijskom glumicom Martinom Gedek u glavnim ulogama, prikazivaće se u srpskim bioskopima od 6. septembra, najavio je danas distributer MegaComFilm.Reditelj i scenarista Ištvan Sabo čiji je film "Mefisto" osvojio Zlatnu palmu u Kanu za najbolji scenario, a potom i Oskara za najbolji strani film, a izdvajaju se još filmovi "Sastanak sa Venerom", "Na čijoj strani", "Kao Julija", u filmskoj drami "Vrata", adaptaciji istoimenog romana mađarske autorke Magde Sabo, bavi se odnosom dve jake žene - poznate, usamljene spisateljice i njene kućepaziteljke, koje postaju dobre prijateljice.

Magda, mlada spisateljica, zapošljava stariju ženu Emerens kao kućepaziteljku. Od prvog susreta jasno je da Emerens nije obična služavka. Iako je svi u gradu znaju i poštuju, niko ne zna ništa o njenom životu, niti je iko ikada bio u njenom domu.

Dramatični događaj u Magdinom životu, nateraće Emerens da otkrije deliće svoje traumatične prošlosti koja objašnjava njeno čudno ponašanje i koja će prijateljstvo dve žene dovesti do tragičnog kraja.

Na scenariju filma je osim Ištvana Saba radio i Andrea Vešits, a pored Helen Miren jednu od glavnih uloga u filmu glumi i Marta Gedek.