12/10/2015 19:46

Vikend francuskog filma od 16. do 18. oktobra

Za ovaj prvi jesenji vikend francuskog filma, dođite da se podsetite autora poput Tešinea i Klapiša, ali i da otkrijete novu generaciju filmskih stvaralaca kao što su Žan Eri,Paskal Feran i Tomas Lilti. Svi oni bacaju poseban pogled na pojedinca u društvenom okruženju. Bilo da se radi o ljubavi, opsesiji ili brigama na poslu, protagonisti sami se suočavaju sa problemima u okruženju koje vrlo malo prijemčivo za njihove brige. Novi francuski filmovi zatim odlaze na turneju po celoj Srbiji u okviru Francuskog filmskog karavana!

Od 16. do 18. oktobra
Novi Sad, Kulturni centar Novi Sad, Katolička porta 5

Petak, 16. oktobar – 19h

Njegov najveći fan (Francuska, 2014, 104’)
Režija: Žan Heri
Igraju: Sandrin Kiberlen, Loren Lafit, Paskal Demolon

Mirijel je kozmetičarka. Ona je brbljiva, pomalo lažljiva, voli da priča čudne priče. Već 20 godina najveći je fan uspešnog pevača Vensena Lakroa. Njegove pesme i koncerti ispunjavaju skoro čitav njen život. Kada jedne noći Vensen, njen idol, zazvoni na njena vrata, čitav njen život će se preokrenuti. Uvučena je u priču koju ni sama ne bi mogla da zamisli.


Petak, 16. oktobar – 21h

Čovek koga su previše voleli (Francuska, 2014, 116’)
Režija: Andre Tešine
Igraju: Gijom Kane, Katrin Denev, Adel Enel
Zabranjeno mlađima od 16 godina

Godina je 1976. Posle propalog braka, Anjes Le Ru vraća se iz Afrike i odlazi kod svoje majke, Rene, koja je vlasnica kazina u Nici. Mlada žena se zaljubljuje u desnu ruku svoje majke, advokata Morisa, koji je 10 godina stariji od nje. Morisu to nije jedina ljubavna veza, a Anjes ga ludo voli. Ona želi da proda svoj udeo u kazinu da bi se osamostalila. No, posle intervencije mafije i Anjesine izdaje, kazino bankrotira. Anjes loše podnosi sopstvenu izdaju. Moris se udaljava. Posle pokušaja samoubistva, mlada žena nestaje 1977. godine. Njen leš nikada nije pronađen…


Subota, 17. oktobar – 19h

Kineski rebus (Francuska, 2013, 117’)
Režija: Sedrik Klapiš
Igraju: Romen Diris, Odre Totu, Sesil de Frans
Zabranjeno mlađima od 12 godina

Gzavije sada ima 40 godina. Pronalazimo ga sa Vendi, Izabel i Martin 15 godina posle Španske krčme i 10 godina posle Ruskih lutaka. Njegov život nije sasvim sređen, postao je još složeniji. Sada je otac dvoje dece, a njegova strast za putovanjima ga odvodi u Njujork, u sred Kineske četvrti. Gzavije traži svoje mesto kao sin, kao otac… kao čovek uopšte ! Razlaz. Porodica ponovo na okupu. Istopolni roditelji. Emigracija. Rad na crno. Njegov život zaista liči na kineski rebus ! Taj njujorški način života iako nije usklađen i miran pruža mu inspiraciju za njegovo pisanje…


Subota, 17. oktobar – 21h

Bird People (Francuska, 2014, 127’)
Režija: Paskal Feran
Igraju: Džoš Čarls, Anais Demustje, Rošdi Zem
Zabranjeno mlađima od 12 godina

U internacionalnom hotelu u blizini aerodroma Roasi, jedan američki informatički inženjer u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odlučuje da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja.



Nedelja, 18. oktobar – 19h

Hipokrat (Francuska, 2014, 102’)
Režija : Toma Lilti
Igraju : Vensan Lakost, Reda Kateb, Žak Gomblen
Zabranjeno mlađima od 12 godina

Bendžamin će postati slavan doktor, siguran je u to. Međutim, njegovo prvo iskustvo na stažu za interniste u službi svog oca uopšte ne prolazi kao što je zamišljao. Ispostavlja se da je u praksi sve teže nego u teoriji. Odgovornost ga pritiska, njegov otac nikad nije tu za njega, a kolega Abdel je strani lekar sa više iskustva nego on. Bendžamin će biti primoran da se na surov način suoči sa svojim ograničenjima i strahovima, što svojim što svojih pacijenata, porodica, drugih lekara i osoblja. Njegovo vatreno krštenje počinje.