01/09/2022 05:56

VIDEO: Art rezidencija i promocija / R2C projekat / Malomfest, Orom, Kanjiža

Malomfest ili Vetrenjača festival godinama unazad se dešava na veoma posebnom mestu u malom selu Orom koje se tokom avgusta pretvara u umetničku koloniju i festival koji posećuju mladi iz čitavog regiona naročito Mađarske. Upravo ovo mesto se nametnulo kao logičan izbor za art rezidenciju i promociju umetničke radionice u okviru R2C projekta.


U okviru projekta Rivers to Communities (R2C) tokom avgusta održana je umetnička rezidencija u priobalju reke Tise. Ideja rezidencije je da umetnici inspirisani rekom ali i lokalnim zajednicama u priobalju kreiraju umreničke radove ali i da doprinesu da se lokalna zajednica bolje konektuje sa rekom koja ih povezuje sa drugim zajednicama na obalama Tise.

Tim Cinema City-a odabrao je Sentu kao mesto održavanja prve faze rezidencije. U saradnji sa kultnim omladinskim klubom Zentropia, koji se nalazi na stotinjak metara od Tise, umetnicu su započeli svoj krativni proces. Proces je završen na Malom Festivalu u Oromu postavkom zajedničke umetničke zone pod nazivom: Cinema City R2C Art zone.

Kreativni tim na rezidenciji činili su Ivan Gračner akademski vajar, Arpad Slančik takođe akademski vajar, Jovan Marjavnović dizajner svetla i Slaviša Starčev grafički dizajner i animator. Cilj zajedničkog rada bilo je kreiranje Art zone na Malom festivalu gde su bili izloženi radovi svih umetnika.

Malom festival je izuzetno zanimljiv za R2C projekat jer je jedinstven festival. Dešava se u Vojvodini a okuplja umetnike iz Mađarske, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja. Publika je internacionalna sa veliki brojem mladih iz Mađarske. Festivalu je prethodio veliki broj umetničkih radionica a u potpunosti ga realizuju volonteri.