14/06/2011 13:28

Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!

Selekcija: Omaž domaćem autoru - Velimir Bata Živojinović

Na otvaranju ovogodišnjeg Cinema City festivala, Omaž domaćem autoru biće odat retrospektivom filmova i uručenjem nagrade za životno delo glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (rođenom u Koraćici 1933. godine). Na festivalu će biti prikazani neki od njegovih najčuvenijih filmova, kao što su “Valter brani Sarajevo”, “Tri”, “I Bog stvori kafansku pevačicu”, "U raljama života" i “Bitka na Neretvi”.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji počinje u subotu 18. juna, u Novom Sadu, svake godine prikazuje ostvarenja značajnih filmskih autora, koji su obeležili razvoj strane, odnosno domaće kinematografije. Omaž domaćem autoru ove godine je posvećen velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću. Pored toga, Cinema City će dodeliti specijalno priznanje ovom čuvenom glumcu.

U okviru ceremonije otvaranja festivala u subotu, u Arena Cineplexu, nagradu Ibis za doprinos kinematografiji Bati Živojinoviću uručiće Miloš Ignjatović, direktor festivala Cinema City. ’’Nakon Aleksandra Saše Petrovića, Žike Pavlovića i Miće Popovića, ove godine odajemo priznanje našem najpopularnijem glumcu Bati Živojinoviću. Bata je istovremeno glumio u delima velikana srpske kinematografije, u filmovima crnog talasa i bio heroj partizanskih filmova. On i danas ostaje veliki miljenik publike’’ objašnjava direktorka programa Cinema City festivala, Bojana Bandić.

U subotu, prvi dan Cinema City festivala, takođe će biti prikazan kultni film “Valter brani Sarajevo” Hajrudina Krvavca, u kojem je Živojinović ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. Publika će moći da pogleda ovo sjajno ostvarenje pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, koji se tokom Cinema Citya pretvara u veliki bioskop na otvorenom.

Omaž Velimiru Bati Živojinoviću, pored ostvarenja “Valter brani Sarajevo”, obuhvatiće filmove “Bitka na Nertevi” Veljka Bulajića, “I Bog stvori kafansku pevačicu” Jovana Živanovića, “Tri” Aleksandra Saše Petrovića i “U raljama života“ Rajka Grlića, koji će se prikazivati u Kulturnom centru Novog Sada.

Tokom 55 godina duge karijere, Bata Živojinović je igrao u više od neverovatnih 270 filmova! Proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova “Tri” i “Skupljači perja”, u kojima je igrao. Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i na Filmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma “Valter brani Sarajevo” stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi.