31/08/2015 12:54

Uskoro počinje drugo izdanje Pančevo film festivala

2 - 6. septembar, Pančevo

PAFF je internacionalni festival koji slavi autorski, nezavisni film, i predstavlja dokumentarne i igrane filmove koji kroz različite žanrove i filmske postupke ilustruju i kritikuju svet u kojem živimo. PAFF i ove godine prikuplja filmove koji nisu tematski određeni, i podržava priče koje su specifične po svojoj formi i narativu, drugačijem rukopisu u savremenom filmu, slaveći slobodu kroz umetnikov lični izraz.

Jedna od misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi. PAFF ove godine prikazuje 53 filma sa svih strana sveta: iz Venecuele, Meksika, Španije, Tajlanda, Irske, Francuske, Srbije, uz prisustvo autora iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Danske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Grčke, Kanade, Austrije, Bosne i Hercegovine.

Autori prisutni na festivalu doprinose promovisanju i pružanju podrške novoj generaciji filmskih umetnika. Cilj je stvaranje nove filmske publike, one koja će na PAFF-u prvi put imati prilike da vidi drugačiju vrstu filma, a kasnije i da tu ideju razvija i primeni u svom stvaralačkom procesu.

Na drugom izdanju PAFF festivala prateći program je znatno proširen, sa idejom da se još više razvija i raste. Koncept je osmišljen tako da animira sve zainteresovane posetioce, ne samo kroz film, već i drugačije umetničke ponude. Celodnevne aktivnosti tokom pet dana festivala pružaju mnoge opcije ljudima različitih interesovanja.

Prateći program obuhvata radionice za najmlađe posetioce na kojima uče o prvim koracima pričanja filmske priče, potom radionice za fotografe i strip crtače koje vode istaknuti svetski umetnici i profesionalci, masterklas sa eminentnim direktorom fotografije, i muzički program savremene domaće scene čiji predstavnici na svoj način podržavaju ideju o slobodi i kritičkom osvrtu na odgovornost.

Detaljne informacije o programu možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala: www.pancevofilmfestival.com


(izvor: pancevofilmfestival.com)