26/06/2015 14:29

Uskoro počinje 8. Cinema City festival

Na pravom mestu u pravo vreme - jedinstveno festivalsko iskustvo

U ponedeljak 29. juna od 20h otvaramo 8. Cinema City internacionalni filmski festival, koji se ove godine održava od 29. juna do 5. jula pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme. Ovogodišnji festival biće održan u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija na šest festivalskih zona. Sa nestrpljenjem očekivana, domaća premijera filma Panama otvara 8. Cinema City festival. Pored nje biće prikazani filmovi Pasja ljubav, Kratka kožica i Potraga za Felom. Nakon filmskog programa na Planet Rock Music Stage-u nastupaju dva benda koja se smatraju trenutno jednim od najuzbudljivijih bendova u Srbiji - Jarboli i Darkwood dub.

Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija, na čak šest festivalskih zona: Amstel Open Air Cinema, SKCNS Fabrika i Quarter Indoor Cinema, Planet rock Music Stage & Open Air Cinema, SKNCS Brod Teatar i Firchie Think Tank Studio. U okviru šest selekcija, takmičarske Nacionalne klase, Fresh Danube Films i Up to 10.000 Bucks, kao i revijalnih Respect to 1st Films, 360° i Planet Rock biće prikazana pažljivo odabrana debitantska ostvarenja, odnosno prvi i drugi filmovi autora koji oblikuju sadašnjost i budućnost domaće i svetske kinematografije, a publika će biti svedok rađanja novih zvezda filmske i muzičke scene.

Posetioce očekuje Cinema City SUPER otvaranje festivala od 20h kada će kapije nove kreativne četvrti biti otvorene. Nakon toga filmovi Panama, Pasja ljubav, Kratka kožica i Potraga za Felom. Nakon fenomenalnog filmskog programa, posetioce na Planet Rock Music Stage-u očekuju Jarboli i Darkwood dub.

VIŠE O PROGRAMU PRVOG DANA FESTIVALA

Panama je prvi debitantski igrani film iz Srbije koji je nakon 30 godina pozvan u glavni program, odnosno zvaničnu selekciju najuticajnijeg i najprestižnijeg svetskog filmskog festivala u Kanu. Nakon uspeha ovog ostvarenja i svetske premijere na 68. Kanskom festivalu u maju mesecu i domaća publika će imati priliku da pogleda Panamu na otvaranju 8. Cinema City festivala. Film će se naći u konkurenciji za nagrade u okviru Nacionalne klase, glavne festivalske selekcije koja okuplja aktuelna ostvarenja domaće kinematografije.


Glavni junak filma “Panama" je Jovan (Slaven Došlo) koji ulazi u slobodnu vezu sa Majom (Jovana Stojiljković) koja prerasta u opsesivni odnos u kojem njih dvoje pokušavaju da sakriju svoje emocije da bi ostali nepovređeni. Jovan se između ostalih devojaka viđa sa Majom, koja mu deluje naivno i neiskusno. Postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i “tragove” sa interneta, otkriva naznake Majinog paralelnog života i upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja. U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Miloš Pjevač, Tamara Dragičević, Jelisaveta Orašanin, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić...


Meksički film Pasja ljubav, kultni je prvi film oskarovca Alehandra Gonzalesa Injaritua, čiji scenario potpisuje legendarni Giljermo Arijaga. U pitanju je napeta je priča o ljudskim sudbinama koje se ukrštaju nakon nepredvidljivih, dramatičnih životnih okolnosti. Ovaj višestruko nagrađivani film osvojio je 58 nagrada svetskih filmskih festivala među kojima je i BAFTA nagrada za najbolji film, i 19 nominacija među kojima je nominacija za Oskara.

Publika nikako ne bi smela da okrene glavu od mladog Italijana koji veruje u pravu ljubav i veličanstvo prvog seksualnog iskustva u komediji Kratka kožica, Duča KjariniIa prikazanog na Berlinalu, Festivalu u Veneciji i Stokholmu.


Nezaobilazni festivalski hit Potraga za Felom, jednog od najcenjenijih dokumentarista današnjice, reditelja i oskarovca Aleks Gibnija, je priča o životu, muzici i društveno-političkoj ulozi Nigerijca Fele Anikulapa Kutija, začetnika novog muzičkog pokreta afrobeat-a. Fela je svojom muzikom izražavao revolucionarne stavove protiv diktatorske nigerijske vlasti 70-tih i 80-tih godina, a snaga i potencijal njegove poruke je i danas aktuelna među članovima političkog pokreta potlačenih koji Felinu muziku i poruku koriste u svojoj borbi za slobodu. Jasno je zašto Sandens rivju navodi da “nijedna individua ne otelotvoruje afričku muziku sedamdesetih i osamdesetih i njenu vodeću ulogu u postokolonijalnom političkom aktivizmu - bolje od Fele Kutija”.


DARKWOOD DUB I JARBOLI NA OTVARANJU 8. CINEMA CITY IFF

Otvaranje 8. Cinema City festivala publici će pružiti potpuno novo filmsko festivalsko iskustvo. Pored premijere filma Panama, publiku očekuje još nekolicina izuzetno uzbudljivih filmova, ali i sjajan muzički program. Na otvaranju festivala negde oko 23.00h na Planet Rock Music Stage-u nastupa jedan od najuzbudljivijih bendova u Srbiji Jarboli, a zatim jedan od najpopularnijih andergraund bendova u Srbiji Darkwood dub.


Na koncertu Jarbola posetioce očekuje “veoma uzbudljivo, neurotično, i neposredno rokenrol iskustvo”, kako opisuje svirku Jarbola jedan od članova benda Boris Mladenović. Veseli, entuzijastični, energični, svojom pozitivnošću i doslednošću pozivaju nas na ljubav, smeh i poručuju da se oslonimo jedni na druge. Sigurni smo da publika neće prestati da se njiše i oslanja jedna na druge zahvaljujući njihovoj neiscrpnoj energiji i interakciji sa publikom.


Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu, nazvan po šumi u kojoj je živeo stripski junak Zagor. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao rege i dab zvucima kombinovanim sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Njihova muzika poj je rege-a i dab-a, elektronske muzike i rokenrola sa naših prostora. Sastav čine Dejan Vučetić Vuča (vokal), Vladimir Jerić (gitara), Bojan Drobac Bambi (gitara), Milorad Ristić Miki (bas) i Lav Bratuša (bubnjevi). Očekujemo ludu andergraund zabavu!


Ne zaboravite da je u toku prodaja karata za 8. Cinema City na svim prodajnim mestim Gigs tixa. Od ponedeljka, 29. juna svakog dana ulaznice se mogu kupiti i na samom festivalu, na ulazu na info desku koji vas čeka u Limanskom parku. Kupovina ulaznica i zamena za Cinema City narukvice se vrši direktno na festivalu, svakoga dana od 14h, počevši od ponedeljka 29. juna.

U prodaji su tri tipa ulaznica:

Cinema City dnevna ulaznica, dnevna ulaznica po ceni od 250 RSD, Cinema City paket sedmodnevna ulaznica po ceni od 950 RSD i Cinema City SUPER sedmodnevna ulaznica po ceni od 1450 RSD koja rezerviše posebno mesto za svaku od projekcija. 

Gigs tix - prodajna mesta i radno vreme:


GIGS TIX CENTRALNA BILETARNICA

» Kralja Aleksandra 12 (TC Pariski magazin), pon-pet: 10-18h, sub: 10-15h

VULKAN KNJIŽARE

» Sentandrejski put 11 (TC BiG), svaki dan: 10-22h

» Bul. oslobođenja 102 (TC Merkator), svaki dan: 09-22h

» Zmaj Jovina 24, svaki dan: 09-22h

DR TECHNO

» Narodnog fronta 21 (TC Park city - Liman), pon - sub: 09-21h

» Sentandrejski put 11 (TC BiG), svaki dan: 10-22h

BULEVAR BOOKS

» Bulevar oslobođenja 60 (TC Aleksandar Bulevar Centar), pon-pet: 08-21h, sub: 10-19h

EXIT COPY

» Sutjeska 2 (SPENS), pon-pet: 08-21h, sub: 09-20h, ned: 11-19h